Aktualitások

Allergén szótár

Lassan vége a nyárnak, de még sokan utazunk az utószezonban is külföldre, ilyenkor szembesülünk azzal, hogy az élelmiszereken az allergén információ az adott nemzet hivatalos nyelvén van feltüntetve. Hasznos lehet tehát, egy allergén szótár, amely megkönnyíti a vásárlást. Az alábbi linken találhatjátok az Európai Unióban jelölésköteles allergének szótárát.
forrás: https://www.evz.de/en/consumer-topics/health/allergy-dictionnary/

Mit jelent a neoallergén?

Egyre többféle jellemző allergéntársulást figyelnek meg és írnak le, amelynek oka lehet az is, hogy egyre több úgynevezett neoallergén jelenik meg a táplálkozásunkban. Egyrészről az élelmiszeripar is felhasznál olyan alap- és adalékanyagokat, amelyek nem jellemzőek a hazai táplálkozásra, mint például a hüvelyesek közé tartozó csillagfürtöt (lupin), a guargumit vagy a szóját. Másrészről viszont a könnyen, elérhető áron megvásárolható déligyümölcsök, egzotikusgyümölcsök (mangó, licsi, stb.), zöldségek (édesburgonya, avokadó, okra, stb.) fogyasztása is emelkedik. Ugyanilyen allergénkockázatot jelent a magyar táplálkozási szokásoktól idegen konyhák elterjedése. Például az amerikai konyha elterjedésével megnövekedett a földimogyoró-allergia. A távol-keleti konyha divatja pedig, a szójaallergiát és az erős fűszerek okozta irritációt hozta magával. Az új élelmiszerek megjelenése fokozhatja tehát az allergénkockázatot. Az újabb élelmiszeripari technológiák is megváltoztathatják egy táplálék allergizáló képességét. Ilyen élelmiszeripari technológia lehet a magas hőmérsékleten kezelt, ultrafiltrált élelmiszerek, vagy a γ-sugárzással tartósított termékek. A zöldségek, gyümölcsök allergén hatását viszont a főzés gyengítheti. Jó példa erre az, hogy a nyírfapollen-alma keresztreakció esetében a hőkezelt (főtt, sült) alma sokszor nem okoz reakciót, mert az alma nyírfapollennel keresztreagáló allergénje hőlabilis. A dinnye allergénjének reakciót okozó képessége is csökkent hosszabb idejű, savasabb közegben történő proteolítikus bontása után.