Új kérdés

Kérdések

 • Pálmainé
  2019-08-14 09:08:29
  avatar
  Üdvözlöm! 9 hónapos kisfiamnál nemrég derült ki az allergiavizsgálaton hogy tej- és tojásallergiás. Mivel anyatejjel táplálom, nekem is diétáznom kell.
  Olvastam a "diétás alapoknál",hogy mire kell figyelni termékvásárlás során,azóta figyelek is mindent,amit veszünk,hogy mit tartalmaz.
  Két dolog nem egyértelmű számomra.
  Van egy termék (felvágott),aminek a csomagolásán ez áll: glutamátmentes: glutén-,szója-,laktóz-és tejfehérje mentes, de mikor megnézem az összetevőket, étkezési savaknál tejsavat is ír. A tejsav-ra is kell figyelni az allergéneknél vagy csak a tejsavó-ra?
  A másik kérdésem az lenne,hogy azokat a zsírhelyettesítőket hogy szokták feltüntetni a termékeken,ami tejfehérjével van összefüggésben? Nagyon sok terméken látom pl. a zsírsavak mono és digliceridjei összetevőt (pl. a Delma light-on is). Az minek számít?

  köszönöm segítő válaszát.
  Pálmainé
  Dietetikus
  avatar
  Tejfehérje allergia esetén a tejsav nem allergén, így arra nem kell figyelnie. A tejmentes felvágottat nyugodtan beillesztheti az étrendbe.

  A zsírsavak a tehéntej fehérjéivel nincsenek összefüggésben. A tejmentesnek jelölt margarinokat ehetik.

 • Mayer Nikoletta
  2019-08-14 09:03:55
  avatar
  Tisztelt Asszonyom/Uram!

  Júliusban diagnosztizált tejfehérje-allergiám van, ami most, felnőtt korban jelentkezett. Az étrendre már berendezkedtem, viszont nem tudom eldönteni, hogy fermentált zöldségeket illetve savanyú káposzta lét fogyaszthatok-e, mert ezek tejsavas erjesztéssel készülnek. Élelmiszer-biológiai oldalakon utánaolvastam, de annyiféle baktériumról van szó különféle zöldségek fermentálásánál, hogy laikusként nem tudom megállapítani, hogy számomra ezek jók-e vagy sem.
  Továbbá szeretnék tanácsot kérni, mert hiába diétázok, továbbra is sokszor vagyok felfújódva. Sok élelmiszert nem bírok a klasszikusokon kívül pl. banán, édesburgonya de pl. a grapefruit vagy fokhagyma kapszulától is óriásira puffad a hasam, ami fáj, feszít. Allergiám nincs egyikre sem. Előfordulhat, hogy a tejfehérje-allergia mellett valamilyen bélgomba probléma is van vagy esetleg IBS? Milyen kivizsgálás van erre?

  Szíves válaszát és segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Mayer Nikoletta
  Dietetikus
  avatar
  Tejfehérje allergia esetén a tejsavas erjedéssel készült zöldségkészítmények (savanyú káposzta, kovászos uborka) bátran fogyaszthatók. Az erjedés folyamata a tejsavról kapta nevét és nincs köze a tejfehérjékhez, amelyek az allergiát kiváltók.

  További tüneteinek hátterében sokféle betegség állhat, így gasztroenterológusi kivizsgálás javasolt. A FODMAP szegény étrendet tartsa a tejfehérjementes étrend mellett (információ a weboldalon). A fokhagyma kapszulát hagyja el.

 • Janosi Tibor
  2019-08-14 08:58:49
  avatar
  Üdvözlöm!
  Insumed élelmiszer por dieta során kiváltható,helyetesithető Biotech Usa ultra loss termékkel?
  Üdvözlettel.Tibor
  Dietetikus
  avatar
  Kérdésével, kérem a gyártó cégekhez forduljon!

 • schönléber mártonné
  2019-08-14 08:57:24
  avatar
  szeretném tudni milyen fagyasztott zöldborsót használhatok vagy konzervet lányom részére.
  előre is köszönöm
  Dietetikus
  avatar
  A mélyhűtött zöldborsó bármely allergénmentes étrendbe beilleszthető, kivétel a földimogyoró és lupin allergia.

 • Huberné Krüpl Teréz
  2019-08-14 08:55:40
  avatar
  Benoesavtól és származékaitól mentes diétát tartok, korábban volt egy kiadvány a SOTE Egészségtudományi Kar Dietetikai Tanszékének. Jelenleg nem találok arra vonatkozó információt, hogy létezik-e ez a kiadvány még, hogy megrendeljem. A Naszálytej bio tejtermékeit fogyasztom, azonban sajnos a bio túró gyártását megszüntették, s fogalmam sincs, hogy melyik túrót ehetem, azonban nagyon hiányzik, mert sokat használtam főzéshez is . köszönöm
  Dietetikus
  avatar
  Az Adatbank a hazai allergénjelölésre vonatkozó szabályozásra tekintettel nem ad ki több "mentes terméklistát". A benzoesav, mint összetevő a termékeken feltüntetésre kerül. A natúr tehéntúró nem tartalmaz benzoesavat, így bármely cég terméke fogyasztható.