Dietetikus válaszol

Tehéntej allergiás ihat laktózmentes tejet?

Nem, hiszen a tehéntejallergiásnak a tejfehérjéitől lesznek tünetei. A laktózmentes tejben és egyéb laktózmentes tejtermékben a tejcukrot (laktózt) bontják el, gyakorlatilag helyettünk emésztik meg. A laktózmentes tej és tejtermékek tehát, ugyanúgy tartalmazzák az allergiás reakciót okozó tejfehérjéket, így csak tejcukor emésztésizavarral együtt élők fogyaszthatják.

Miért nem ihatok kecsketejet tehéntej allergiásként?

A tehéntejfehérjéihez hasonló allergéneket tartalmaznak a kérődző állatok teje, húsa, így ugyanolyan tünetkiváltóak az allergiásoknak, mint a tehéntej. Tehéntejfehérje allergiában nem fogyasztható a kecske, juh, bivaly, szamár, kanca, teve teje és húsa sem. A tej hasznos tápanyagtartalmát a mag- és gabonaitalok (mandula., szója, rizsital, stb.) sem pótolják. Fontos éppen ezért, hogy a tejfehérjementes étrendben fogyassz húst (szárnyasok, sertés), tojást a kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően. A kalciumot és a D-vitamint pedig, étrend-kiegészítésként szükséges szedni.

Szükséges a kalcium és D-vitamint szedni, ha tehéntej allergiás vagyok?

Igen, hiszen a legjobb kalciumforrásunk a tejtermékek esnek ki a tejfehérjementes étrendből. D-vitamin kiegészítésre a téli időszakban amúgy is szükség van. Csecsemők és gyermekek esetében a gyermekorvossal konzultálva történik az étrend kiegészítése.

Tejallergiás ehet növényi tejszínhabot?

A növényi alapú tejszínhabok tartalmaznak tehéntejfehérjét. Keressünk rizsből, kókuszból vagy szójából készült tejszínhabokat, amelyekkel az ételeink, édességeink hasonlóan készíthetők el.

Laktózintoleranciás ihat kecsketejet vagy tehétejsavót?

Minden állat teje tartalmaz tejcukrot, azaz laktózt, így nem helyettesítik az étrendben más állatok teje a tehéntejet. A tejsavó szintén laktóztartalmú. Laktózintoleranciás a laktózmentes (laktóztartalom < 0,1g/100ml) tejet és tejtermékeket eheti.

Mi okozhat allergiás reakciót a földimogyoró allergiásnak?

Földimogyoró a hüvelyesekhez tartozik, így keresztreagálnak a hüvelyesek vele, tehát kerüld a zöldborsót, sárgaborsót, csicseriborsót, babot, szóját, lencsét, lupint (csillagfürt), tamarindot. Hüvelyeseket és földimogyorót nagyon sok ázsiai étel tartalmaz valamilyen formában, így soha ne egyél maroccoi, közel-keleti, kínai, thai, indiai, stb. ételeket. Az észak-amerikai konyha is kedveli a földimogyorót (pörkölt, földimogyoróvaj, -krém, csokoládékrémek). Növényifehérjeként az élelmiszergyártás során is felhasználják, így előfordul, hogy kenyerekben, kekszekben, félkész- és késztermékekben találod meg a borsófehérjét vagy a lupint. Soha ne bízd magad az allergénjelölésre, mindig olvasd el a termék összetételét is, ha földimogyoró allergiás vagy!