Új kérdés

Kérdések

 • Mezőfi Barbara
  2018-08-29 17:05:22
  avatar
  Üdvözlöm! Antibiotikum kiváltotta - valószínűleg - laktózérzékenység - vizsgálatok folyamatban -egyelőre a gasztroenterológus véleménye: irritabilis bél syndroma .
  Szeretném kérdezni, hogy azon túl, hogy a tejtermékeket kiiktattam már, a dokinő szénhidrátszegény étrendet javasolt. Mégis mi az, mait javasol? Mert hol azt olvasom, hogy hüvelyesek kellenek, hol azt, hogy nem. Gyümölcsöt inkább ne egyek, csk zöldséget, barna rizst, tojást. Cukrot, fehér lisztes dolgokat egyáltalán ne, mégis mi marad.
  Köszönöm megtisztelő válaszát.
  Mezőfi Barbara

  ui: valamelyik sajt megfelelő, úgy tudom, ementáli - igaz?
  juhtúró esetleg jó lehet?
  Dietetikus
  avatar
  IBS esetén nem szükséges szénhidrátszegény étrend. Az étrend részletes leírását a weboldalunkon, FODMAP szegény étrend leírásában találja meg. Ezt az étrendet érdemes tartani. Tejtermékek közül a laktózmenteseket válassza. Az érlelt, kemény sajtok nyugodtan fogyaszthatók. Ezek például a Pannónia, Trappista, Óvári, stb. Juhtúró kis mennyiségben, ritkán fogyasztható. Szacharózt (cukor), lisztet, rizst az OKOSTÁNYÉR (www.mdosz.hu) előírásainak megfelelően fogyaszthat.

 • Czákné Szomor Ildikó
  2018-08-22 08:30:00
  avatar
  Szeretném kérdezni, hogy mit ehetek, ha az alábbi intoleranciáim vannak: Laktózintolerancia, fruktózintolerancia és parlagfű, feketeüröm allergia. Sokszor puffadok, ami kellemetlen és fájdalmas.Tanácstalan vagyok az étkezés terén és megkeseríti az életem. Igyekszem betartani mindent, amit tiltanak.
  Nagyon köszönöm a válaszát,
  Ildikó
  Dietetikus
  avatar
  A felsoroltak közül az első kettőre fókuszáljon most. A laktóz és fruktóz felszívódási zavar is bélrendszeri megbetegedés, emésztési, felszívódási probléma, amelyek megoldása, hogy az étrendje keveset tartalmaz ezekből. Nem szükséges teljes laktóz/fruktóz mentességre törekedni, csak sokkal kevesebbet szabad ezekből fogyasztani. Javaslom, hogy laktózmentes tejet, tejfölt, joghurtot, tehéntúrót vásároljon. A kemény, érlelt sajtok (Pannónia, Trappista, Óvári, stb.) mind laktózmentesek, így ezek naponta szerepeljenek az étlapján. Érdemes a félkész/kész termékeket, rendelt ételeket kerülni. A fruktóz felszívódási zavar esetében az úgynevezett szabad fruktóz (gyümölcscukor) túlzott fogyasztása a tünetkiváltó. Kerülje az összes olyan terméket, amelyek fruktózt, glükóz-fruktóz szirupot, mézet tartalmaznak. Ne igyon gyümölcslevet, ízesített ásványvizeket, üdítőitalokat. Ne fogyasszon gyümölcslekvárt, dzsemeket, szörpöket, smoothie-kat, befőtteket, aszalt- és kandírozott gyümölcsöket. Friss gyümölcsöt ellenben, ehet, de a tüneteinek megfelelően korlátozva a napi mennyiséget. Érdemes a sok fruktózt tartalmazókat kerülni: alma, dinnye, sárgabarack. A weboldalunkon található FODMAP szegény étrend utasításait kövesse!

 • Barna Márta
  2018-08-15 16:18:37
  avatar
  Kérnék szépen gluténmentes élelmiszerek terméklistát!Köszönöm
  Dietetikus
  avatar
  Az Allergia Adatbank mentes terméklistáit évekkel ezelőtt felváltotta, a kötelező allergénjelölés. Mivel az élelmiszerek összetétele folyamatosan változik, így a termékek címkéjén található allergénjelölés a leghitelesebb forrás.

 • Kertész Dóra Ivett
  2018-08-13 11:12:35
  avatar
  Tisztelt Allergia Adatban Alapítvány,

  Segítségüket szeretném kérni, hol találhatom meg a 2018-ra vonatkozó Tejfehérjétől mentes termékek listáját, illetve a lista elkészítése óta regisztrált termékek nevét.

  Köszönettel,
  Kertész Dóra Ivett
  Dietetikus
  avatar
  Az Allergia Adatbank mentes listáit évekkel ezelőtt felváltotta, a kötelező allergénjelölés. Mivel az élelmiszerek összetétele folyamatosan változik, így a termékek címkéjén található allergénjelölés a leghitelesebb forrás. A taplalekallergia.hu oldalon megtalálja a tejfehérjementes étrend tudnivalóit, mit ehet biztonsággal, és mely termékek a kerülendők.

 • Agné Pirka Veronika
  2018-08-13 09:31:20
  avatar
  A kisfiam 6 hónapos tejallergia gyanús. A gyermekorvos azt ajánlotta, hogy erről a honlapról letölthető az a lista, mely termékeket fogyaszthatom szoptatás alatt (amelyeket szavatolnak a gyártók, hogy nem tartalmaznak tejet). Sajnos nem találtam meg. Meg tudnák nekem küldeni ezt a listát? Köszönöm szépen'
  Dietetikus
  avatar
  Az Allergia Adatbank mentes listáit évekkel ezelőtt felváltotta, a kötelező allergénjelölés. Mivel az élelmiszerek összetétele folyamatosan változik, így a termékek címkéjén található allergénjelölés a leghitelesebb forrás. A taplalekallergia.hu oldalon megtalálja a tejfehérjementes étrend tudnivalóit.