Új kérdés

Kérdések

  • Dóka Csilla
    2019-08-14 08:37:27
    avatar
    7 éves gyermekem tejfehérje allergia miatt nem fogyaszt semmiféle tejterméket. A kalciumot kellene pótolnunk, de a kalciumtabletták amiket gasztroenterológus javasolt, szorulást okoznak. Szeretném a segítségüket kérni, hogy mivel tudnám pótolni a kalciumot, illetve milyen mértékben szükséges ez. D vitamint pótoljuk, vérvétel alapján a D vitamin szint jó. A tej mellett tojásra, búzára, rozsra, banánra, őszibarackra allergiás.
    Dietetikus
    avatar
    Tejfehérjeallergia esetében a kalcium szükséglet csak étrend-kiegészítéssel biztosítható. Emellett gerinccel fogyasztott halak (pl. szardínia konzerv), magasabb Ca tartalmú ásványvizek (pl. Szentkirályi, Balfi), olajosmagvak rendszeres fogyasztása is hozzájárulnak a Ca-bevitelhez. A magitalok, gabonaitalok, szójatermékek, reggelizőpelyhek közül is a Ca-mal dúsítottat válasszák.

  • Hikischné Nagy Anikó
    2019-08-14 08:32:33
    avatar
    20 éves fiam 2 éve tej-tojás allergiás, vérképből kimutatva. Azóta totális tej-tojásmegvonással táplálkozik, azonban egy ideje megint megy a hasa, más tünete nincsen. Már el nem tudjuk képzelni, mi lehet a baj! Gluténre vérvételek negatívak. Aldis - Lidl vágott zsemlét fogyaszt, ami elvileg tejmentes. Margarint használunk.
    Dietetikus
    avatar
    Ismételt orvosi kivizsgálás szükséges a tünetek ismételt megjelenésekor minden betegségben.

  • Buna Timea
    2019-08-14 08:29:59
    avatar
    Jó napot!
    Apukám 65éves férfi aki most esett át vastagbél daganat műtéten(teljesen eltávolították, laporoszkopos műtétje volt) ha egeszséges étrenden szeretne tovább élni, milyen ételeket fogaszthat és milyeneket nem?
    Kérném segítség, mert az orvosok csak pár dolgot sorolnak fel és ha ideje engedi kérnék bővebb tájékoztatást.Üdvözlettel, Timea.
    Dietetikus
    avatar
    Vastagbél műtét esetén mindenféleképpen személyes dietetikusi tanácsadás szükséges az étrend egyéni jellege miatt. Speciális diétát igényel és nem az egészséges táplálkozást.

  • Dávid-Dobos Zsófia
    2019-08-14 08:29:17
    avatar
    Tisztelt Dietetikus!
    Egy közétkeztető cég dietetikusaként dolgozom. Az utóbbi időben megszaporodott nálunk az olyan szakorvosi igazolások száma, ahol az eddig szereplő diófélék, szezámmag vagy földimogyoró allergia helyett, olajos mag, mint gyűjtőfogalom szerepel allergénként. Mivel ez a fogalom nincsen pontosan definiálva, így pontos információt nagyon nehéz találni róla, hogy mik tartoznak ebbe a körbe. Ráadásul a három említett allergén felett, a többi ebbe a csoportba tartozó olajos mag nem is jelölés köteles. A kérdésem az lenne, hogy olajos mag mentes diéta esetén a napraforgó olaj sem használható? Mivel több helyen a kókuszdiót is ide sorolják, így az sem megoldott, hogy ebben a diétában kókusz zsírt használjunk. Az állati eredetű zsírok készítésekor pedig a legtöbb esetben használnak tejet vagy tejszármazékot, így egy összetett diéta esetén ez sem jelent megoldást. Jól gondoljuk-e, hogy az allergiát az élelmiszer fehérjéi váltják ki, így a 100%-ban csak olajat tartalmazó napraforgó olaj, nem válthat ki allergiás reakciót.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Zs
    Dietetikus
    avatar
    Az olajosmagvak kifejezés a dióféléket takarja. A hivatalos az olajosmagvak. Igaz, hogy leggyakrabban allergiát a famogyoró, pisztácia, dió, kesudió, makadámdió, mandula vált ki, így a diétában is ezek kizárására szükséges törekedni. Napraforgómagra ritka az allergia. Az allergének glükoproteinek, amelyeket kis mennyiségben tartalmazhatják az olajak is, így általában biztonsággal nem fogyaszthatók az adott olajosmag allergiában. Pl. dió allergiás nem fogyaszthat dióból sajtolt olajat. Szemályenként érdemes tisztázni, hogy mely olajosmagra allergiás a gyermek és ennek megmeglelően mérlegelni. Az olajosmag allergiánál inkább a keresztszennyeződések teszik nehézzé az étrend összeállítást. Pl. kókuszreszelék is szennyeződhet egyéb olajosmagvakkal.

  • Kelényiné Sólyom Iringó
    2019-08-14 08:23:10
    avatar
    Tisztelt Szakértő!

    Kislányomról (4 éves) egy gyorsteszt segítségével kiderült, hogy gluténérzékeny. Júniusra kaptunk időpontot az orvoshoz, addig nem diétázik, csupán én készülök elő tudásban, a konyha előkészítésével. Kissé megijesztett, amiket olvastam. Nem tudom, mi az, ami ezekből igaz, mi az ami túlzás.
    Azt olvastam, hogy a konyhai eszközökből neki újakat kell venni, mert nem lehet tökéletesen elmosni azokat. Ez mosogatógép esetén is igaz?. Egy fakanál esetén értem, kenyeret is egy új formában fogok neki sütni. De vajon lábosból is kell új? Tányérból, evőeszközből? Vagy a fém lábost a mosogatógép elég tisztán tudja kimosni? Ha a tepsin sütőpapírt használok, kell új tepsit is venni, vagy használhatom a régit? Tésztaszűrőből is kell új vagy jól mossa a mosogatógép (Ikeás nemesacél szűrő)? Szivacsból sajátja lesz, ezt is érthetőnem tartom. Vajon nem szabad egymás mellett tárolni, hogy ne érintkezhessen a másikkal?
    Azt mondta egy dietetikus ismerősöm, hogy lehet a honlapjukon találni egy könyvet, amely tartalmazza a megbízható, garantáltan gluténmentes termékeket. Sajnos ezt nem tudtam megtalálni, tud ebben segíteni?
    A közétkeztetésben megrendelhető gluténmentes étrend megbízható?

    Köszönöm előre is válaszát:

    Kelényiné Sólyom Iringó
    Dietetikus
    avatar
    Frissen diagnosztizált, diétát igénylő betegségek esetén érdemes először dietetikussal részletesen megbeszélni, hogy a diétát, és csak utána keresgélni az információkat, mert nagyon sok tudásnak vélt, azonban fals gondolatot, értesülést lehet találni. Igazolt cöliákia, gabona allergia esetében valóban körültekintően kell készíteni az ételeket, amely azt jelenti, hogy az otthoni tárolás és főzés során sem szennyeződhet búzával, árpával, rozzsal az étel. A gyakorlatban a fa- és műanyag konyhai eszközök a szennyezőforrások (vágódeszka, gyúródeszka, sodrófa, fakanál). Alapos mosogatással, illetve, ha a mosogatógépbe elöblítve tesszük az edényeket megfelelően megtisztíthatóak az edények.

    Az Adatban már évek óta nem ad ki terméklistákat, hiszen a hazai jogi szabályozás kötelezi a cégeket az allergéninformáció közzétételére. Cöliákiában csak a garantáltan gluténmentes termékek fogyaszthatók.