Új kérdés

Kérdések

  • Nagy Hanga
    2018-08-08 09:03:28
    avatar
    Kedves Doktornő!

    A lányomnál hisztamin intoleranciát mutattak ki. Magyarországon ez 100-as referencia tartományban 10 alatt igazolódik, neki 8,4 volt az értéke, 10 fölött pedig nem tekintik ,,problémának". A lányommal voltunk gasztroenterológusnál aki alap diétát javasolt egy hónapig majd lassú visszavezetést; allergológusnál, aki szerint változik napi szinten is ez a bizonyos enzim aktivitás így nem mérvadó az eredmény (sőt van akinek alapvetően is alacsony, mégsincsenek tünetei), illetve ,,egyébként is" csak 3 alatt tekintik súlyosabb állapotnak. Sajnos egyikük sem tudott a kérdéseinkre megfelelően válaszolni, így segítségét szeretném kérni a következőkben: erről az állapotról kell-e mondjuk a fogorvost kezelés előtt figyelmeztetni (mert a neten elég hosszú a lista a reakció miatt nem ajánlott gyógyszerekről), valamint ilyen esetben végülis masztocitózisról lehet-e beszélni? Bár azt olvasni, hogy egy allergén jelenléte nélkül allergiás tüneteket utánzó állapotról van szó, eljuthat ez olyan állapotig, mint az anafilaxis, vagy ,,csak" rosszulléteket okozhat? A lányomnak nincs se glutén, se fruktóz vagy laktóz érzékenysége, Igg ételérzékenysége is alig, IgE pedig egyáltalán nincs. Válaszát,segítségét nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel: Nagy H. M.
    Dietetikus
    avatar
    Az Allergia Adatbankban dietetikusok dolgozunk, így az étrenddel kapcsolatos kérdések megválaszolásában vagyunk kompetensek. Hisztamin intolerancia esetében csak néhány étel kerülése szükséges, amelyek a következők:

    Sok hisztamint tartalmazók: szárított szardella, halszósz, osztrigaszósz, fermentált zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka, savanyított tarlórépa, stb…), érett sajtok, halak és halkészítmények (hal könnyen romló magas víztartalmú hús amúgy is).
    Sok tyramint tartalmazók: kolbász- és szalámifélék, halszósz, osztrigaszósz, sajtok, fermentált halak (surströmming, lutefisk, stb…), fermentált zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka, savanyított tarlórépa, stb…), sör, konzerv húskészítmények, füstölt sonka.
    Alkohol csökkenti a DAO aktivitást. Leginkább tünetkiváltók: pezsgő, vörösbor, fehérbor, sör…
    Hisztamin felszabadulást a mozgás, hőmérséklet ingadozás, érzelmi labilitás is kiválthat.

  • Anett
    2018-08-08 08:54:49
    avatar
    Kedves dr. Pálfi Erzsébet! laktózintolerancia mellé 1,5 év kivizsgálás után fruktózfelszívódási zavar derült ki nálam. Teljes gyümölcs és zöldség tilalmon vagyok 2 hétig, magamnak főzöm az ebédet, így is vannak székletemmel panaszok. Probiotikumot folymatosan szedek. 10 kg fogytam. Mit tudnék még tenni a bélbolyhok helyreállításáért, felszívódásuk javításáért? Köszönettel: Anett
    Dietetikus
    avatar
    A weboldalon található FODMAP szegény étrend részletes útmutatást ad a hosszútávú diétára vonatkozóan. Ennek az étrendnek a követése szükséges. Javasolt lenne a fogyás és a változatos étrend kialakítása miatt, hogy egy személyes dietetikusi konzultáció is történjen.

  • Varga Beáta
    2018-08-07 16:12:44
    avatar
    Tisztelt Dietetikus!
    3,5 éves kislányomnál nemrég diagnosztizálták (Voll-féle állapotfelméréssel) hogy tejfehérje allergiája van,tünetei is erre utaltak (hasfájás,volt viszkető piros folt a kezén,piros popsi). Ott állati eredetű tejtermékektől mentes diétát javasoltak.Ezt igyekszem is tartani,főleg hogy nekem is ez a problémám,ezen felül még gluténérzékeny is vagyok.Viszont felmerült bennem,hogy a kálciumot gondolom pótolnom kellene neki.Az alpro rízstejre az van írva hogy kálciummal dúsított,ez vajon elegendő neki? Milyen ételekben van kálcium és milyen gyakran vagy mennyiségben adjak neki egy héten? Valamint ön mit gondol a Voll-féle állapotfelmérésről,megbízható? Előre is köszönöm válaszát,segítségét!
    Üdvözlettel: Varga Beáta
    Dietetikus
    avatar
    A tüneteket érdemes lenne allergológus szakorvossal kivizsgáltatni, mert a Voll-féle állapotfelmérés nem alkalmas allergia kimutatására. A kalciumot és D-vitamint étrend-kiegészítőben is szedni szükséges tejmentes étrend esetében. A dúsított rizsital nem fedezi a napi szükségletet. Magasabb a kalcium tartalma az olajosmagvaknak, a lágy csontozatú halaknak (gerinccel együtt fogyasztott szardínia, pácolt hering), ásványvizeknek.

  • MÉva
    2018-08-07 16:08:59
    avatar
    T.Cim,
    Van esetleg frissebb es bovitett terméklista? Csak 2015 _ost talaltam... Forgalmazott Laktózmentes termékek érdekelnének.

    Valaszukat varva,
    Udvozlettel
    MÉ.
    Dietetikus
    avatar
    Az Adatbank több éve felfüggesztette az allergénmentes terméklisták összeállítását, hiszen az allergén jelölési jogszabály kötelező érvényű az élelmiszereken és a vendéglátás, közétkeztetés területén. A 2015. lista már érvényét vesztette. A weboldalon általános tájékoztatással szeretnénk továbbra is segíteni az allergiásokat.

  • Schwendtner- Kovács
    2018-08-07 16:03:10
    avatar
    Tisztelt Hölgyem/ Uram!
    A kislányom (2,5 éves) egyik napról a másikra csallánkiütéses lett a tejtermékektől ( pénteken turórudit evett majd másnap a joghúrtól lett kiütéses.) Előtte is rendszeresen evett sajtot tejfőlt turót stb. , de semmi baja nem volt. A kérdésem az, hogy az ételallergia tényleg ilyen hírtelen kialakul? Sok tejterméket evett eddig és fogalmam sincs hogy fogom tudni ezeket kiváltani.
    Válaszát köszönöm!
    Dietetikus
    avatar
    Igen, érdemes allergológus szakorvossal kivizsgáltatni, mielőtt diétába kezdenek. A tej- és tejtermékek kiváltására a "Jó, ha tudja" menüpont alatt talál ötleteket.