Új kérdés

Kérdések

  • Dobrovolszkyné R. Katalin
    2018-08-08 09:17:02
    avatar
    Kedves Erzsébet!
    Allergológiai vizsgálaton megállapították, hogy allergiás vagyok a kazeinre. Injekciót kaptam egy ideig, de most (miután többször voltam a Tüdőklinikán a légzésem miatt) megszüntették ennek lehetőségét. Kérdésem, hogy a tejsav okozhat-e allergiát. Probiotikumot kellene szednem, de tejsavat tartalmaz. Kérdésem továbbá, hogy a tejsav bőrön át is felszívódhat-e (testápoló) annyira, hogy légzési problémát okozzon.
    Üdvözlettel: Dné
    Dietetikus
    avatar
    A tejsav nem okoz reakciót sem elfogyasztva, sem bőrön keresztül felszívódva.

  • Böcskei Rita
    2018-08-08 09:15:53
    avatar
    Tehéntej intoleranciát állapítottak meg 221-es panelen vérvételből. Azt szeretném megkérdezni, hogy 1) mennyi idő alatt ürül ki a tejfehérje ha elhagyjuk a tehéntej tartalmú élelmiszereket? 2) a tehéntej intolerancia 83 volt de a kazein csak 21. Akkor én vmi másfajta tejfehérjére vagyok allergiás? 3) mivel laktózintoleranciám is van így kérdés hogy pl juh/kecske/bivaly sajtot ehetek?
    Köszönöm. Üdv, Böcskei Rita
    Dietetikus
    avatar
    A tehéntejfehérje nem raktározódik  a szervezetben, így kiürüléséről nem beszélhetünk. A leírtakból arra következtetek, hogy IgG ételintolerancia teszttel állapítottak meg érzékenységet. Ennek a tesztnek az eredménye kétséges, így a ha panaszos, akkor allergológus szakorvosi kivizsgálásra lenne szükség. Sem laktóz felszívódási zavarban, sem tejfehérje allergiában nem fogyaszthatóak az egyéb kérődzők teje, azokból készült tejtermékek.

  • Csehné Szántó Hedvig
    2018-08-08 09:10:42
    avatar
    A pékáruk többsége tartalmaz valamilyen " tej-jel" kezdődő adalékot , /tejsavó stb. Ezek egyes cikkek szerint nem jelentenek problémát a laktózintoleranciában szenvedőknek. Vagy igen? Saját készítésű kenyeret , pékárut lehet csak fogyasztani? A tejtermékeknél sokkal egyértelműbb a laktózmentesség feltüntetése. A pékáruk csalókák. Mi a teendő?
    Dietetikus
    avatar
    A "laktózintolerancia" egy felszívódási zavar, amely során valamennyi tejcukrot képes emészteni a bélrendszer, így csak laktózszegénységre és nem laktózmentességre kell törekedni. A  tejet tartalmazó kenyerek, pékáruk bátran fogyaszthatók.

  • Egyed Zsófia
    2018-08-08 09:04:55
    avatar
    Az ízesítetlen fekete teák közül melyik a garantáltan gluténmentes? Kiegészítésnek még aromát, színezéket és tartósítószert sem tartalmazhat allergia miatt.
    Eddig a sárga Lipton teát fogyasztottuk, problémamentesen, de felmerült, hogy ez valóban fogyasztható-e gluténérzékeny személynek? Nem tünete van tőle az érintettnek, nem is lett pozitív az éves vizsgálat, mindössze elméleti kérdésről lenne szó. Válaszukat előre is köszönöm!
    Dietetikus
    avatar
    Mindegyik ízesítés nélküli feketetea, zöldtea fogyasztható. A LIPTON termékcsalád is.

  • Nagy Hanga
    2018-08-08 09:03:28
    avatar
    Kedves Doktornő!

    A lányomnál hisztamin intoleranciát mutattak ki. Magyarországon ez 100-as referencia tartományban 10 alatt igazolódik, neki 8,4 volt az értéke, 10 fölött pedig nem tekintik ,,problémának". A lányommal voltunk gasztroenterológusnál aki alap diétát javasolt egy hónapig majd lassú visszavezetést; allergológusnál, aki szerint változik napi szinten is ez a bizonyos enzim aktivitás így nem mérvadó az eredmény (sőt van akinek alapvetően is alacsony, mégsincsenek tünetei), illetve ,,egyébként is" csak 3 alatt tekintik súlyosabb állapotnak. Sajnos egyikük sem tudott a kérdéseinkre megfelelően válaszolni, így segítségét szeretném kérni a következőkben: erről az állapotról kell-e mondjuk a fogorvost kezelés előtt figyelmeztetni (mert a neten elég hosszú a lista a reakció miatt nem ajánlott gyógyszerekről), valamint ilyen esetben végülis masztocitózisról lehet-e beszélni? Bár azt olvasni, hogy egy allergén jelenléte nélkül allergiás tüneteket utánzó állapotról van szó, eljuthat ez olyan állapotig, mint az anafilaxis, vagy ,,csak" rosszulléteket okozhat? A lányomnak nincs se glutén, se fruktóz vagy laktóz érzékenysége, Igg ételérzékenysége is alig, IgE pedig egyáltalán nincs. Válaszát,segítségét nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel: Nagy H. M.
    Dietetikus
    avatar
    Az Allergia Adatbankban dietetikusok dolgozunk, így az étrenddel kapcsolatos kérdések megválaszolásában vagyunk kompetensek. Hisztamin intolerancia esetében csak néhány étel kerülése szükséges, amelyek a következők:

    Sok hisztamint tartalmazók: szárított szardella, halszósz, osztrigaszósz, fermentált zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka, savanyított tarlórépa, stb…), érett sajtok, halak és halkészítmények (hal könnyen romló magas víztartalmú hús amúgy is).
    Sok tyramint tartalmazók: kolbász- és szalámifélék, halszósz, osztrigaszósz, sajtok, fermentált halak (surströmming, lutefisk, stb…), fermentált zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka, savanyított tarlórépa, stb…), sör, konzerv húskészítmények, füstölt sonka.
    Alkohol csökkenti a DAO aktivitást. Leginkább tünetkiváltók: pezsgő, vörösbor, fehérbor, sör…
    Hisztamin felszabadulást a mozgás, hőmérséklet ingadozás, érzelmi labilitás is kiválthat.