Egy kis tudomány

Szükséges-e diéta nikkel allergiában?

A nikkel jól ismert kiváltója a kontakt dermatitisznek. A betegség nevéből is következik, hogy a nikkellel történő érintkezés váltja ki a tünetet, így a gyógyszeres kezelés mellett a fémmel (nikkellel) való érintkezés elkerülése maga a terápia. A nikkel allergiát bőrgyógyász szakorvos Pach-teszttel diagnosztizálja. Leggyakoribb kiváltók az ékszerek (főleg piercing, fülbevaló), kulcs, óra mellett a farmernadrágok fémgombja, a fém ruhapatent, fém zippzárok, fém gyermek játékok és egyéb fémtárgyak. A nikkel ugyanakkor a szervezetünkben is előforduló, nyomelemként a táplálékunkban is jelenlévő fém, amely napi bevitelére nincs ajánlás.

Izgalmas kérdés tehát, hogy szükséges-e diétáznia a nikkel allergiásnak.

Leírtak néhány esetet, amikor a tünetet nem válthatta ki fémmel történő érintkezés, és a figyelem a táplálékkal elfogyasztott nikkelre irányult. Néhány kutatás arról is beszámol, hogy egyes esetekben pozítív hatású a nagyon magas nikkel tartalmú nyersanyagok kerülése. A táplálékok nikkel tartalma nagyon eltérő. Magas a nikkel tartalma az olajosmagvaknak, száraz hüvelyeseknek, a teljesőrlésű gabonáknak, a tengeri táplálékok (algák, kagylók, rákok, tengeri sün, -uborka, stb.) és a csokoládénak. Az élelmiszeripari feldolgozás tovább növelheti a nikkel tartalmat. A táplálék nikkeltartalmának kevesebb, mint 10%-a szívódik fel, és a nagyobb része a széklettel kiürül. A nikkel felszívódása jobb vashiányban, mivel e két fém ugyanazt a transzportrendszert használja a bélfalon történő átjutáshoz. Ha megfelelő a vasellátottság, akkor még kevesebb nikkel szívódik fel, így a nikkel allergiásoknak javasolható a vasban gazdag nyersanyagok fogyasztása. Mivel nikkelt majdnem minden táplálékunk tartalmaz, így nem lehetséges nikkel mentes étrend. Abban a néhány esetben pedig, amikor felmerülhet tünetkiváltóként a táplálék nikkel tartalma, a magas fémtartalmú nyersanyagokat 4-6 hétig szükséges kihagyni az étrendből. Ez az idő elég ahhoz, hogy bebizonyosodjon, valóban csökkennek-e a tünetek, és a táplálék nikkel tartalma felelős értük.

Az eredeti közlemény megjelenése: What Role Does Diet Play in the Management of Nickel Allergy? J Acad Nutr Diet. 2017;117(3):500.