Glutént tartalmaznak a következő termékek:

¨       búza és búzaeredetű termékek

¨       rozs és rozseredetű termékek

¨       árpa és árpaeredetű termékek

¨       zab és zaberedetű termékek

¨       tönköly (tönkölybúza) és őrleményei

¨       kamut-búza és őrleményei

¨       fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék

¨       a fenti magok pelyhesített változata

¨       gluténliszt

A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:

§      búzaliszt

§      búzakorpa

§      búzatöret

§      búzadara

§      búzacsíra

§      búzacsíraolaj

§      búzakeményítő

§      módosított búzakeményítőfélék

§      hidrolizált búzafehérje

§      búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer

Glutént tartalmaznak a búza, a rozs, árpa, zab és tönköly, kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is.

A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható. A termékek olyan szójaszószt sem tartalmazhatnak, amelynek készítése során búzát vagy tönkölyt használtak. Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek. A „gluténmentes” kifejezés akkor tüntethető fel, ha termék gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot. Gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerekben található zabot olyan speciális módon kell előállítani, elkészíteni és/vagy feldolgozni, hogy a búzával, rozzsal, árpával, vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést elkerüljék, és az ilyen zab gluténtartalma nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot.

 2017. augusztus 20. vasárnap, István

KERESŐ