Kik vagyunk

Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank története

A Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank hazánkban, az európai adatbankok mintájára – Tempus-Phare pályázat keretében – 2000-ben alakult meg. Az Adatbankot az Allergia Adatbank Alapítvány működteti a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékén.

Az Adatbank több, mint 10 éven keresztül összegyűjtötte, nyilvántartotta, évenként felülvizsgálta, kibővítette és kiadta azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyek – a gyártók nyilatkozata alapján – nem tartalmazták a kérdéses allergént, és nem is szennyeződhettek azzal a gyártási eljárás során, tehát teljes biztonsággal fogyaszthatták az allergiások. Az élelmiszer előállítók vállalták, hogy a regisztrált élelmiszer összetételét a határidőn belül nem változtatták meg oly módon, hogy az a mentességet befolyásolná. Az Allergia Adatbank saját definíció alapján határozta meg a mentességet, és termékcsoportonként regisztrálta az élelmiszereket (pl. tej és tejtermékek, húsok, húsipari termékek ). A nyilvántartás a márkanév, a fantázianév és a címkén szereplő megnevezés alapján történt, amely segítette a fogyasztót a termék pontos beazonosításában, így az allergiás fogyasztó a terméklistával a kézben mehet vásárolni. Az allergénmentes terméklisták érvényességi ideje egy év volt. Az allergén komponenseket nem tartalmazó („free from”, „mentes valamitől”) élelmiszerek ismerete lehetővé tették az allergiás betegek tünetmentessé tételét, biztonságos táplálkozását. Az Adatbank működése a gyártó cégekkel való szoros együttműködésen alapult; pontosan meghatározott, önként vállalt jogi keretek között történt. A korábbi terméklisták a következők voltak: tejfehérjementes, tejcukormentes, gluténmentes, tojásmentes, szójamentes, földimogyorótól mentes, benzoesav és származékaitól mentes, azoszínezékektől mentes, kéndioxid és származékaitól mentes.

A évente kiadott „free-from” élelmiszerlisták száma 5000–9000 között, a regisztrált termékek száma 300-600 között változott.

2010 és 2015 között az Adatbank dietetikus munkatársai ingyenesen hívható telefonszámon diétás tanácsadást tartottak.

Az Adatbank feladata tehát, az allergiás fogyasztók tájékoztatása a biztonsággal fogyasztható táplálékokról. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás után az allergénmentes termékek szabályozása megváltozott. 2005 óta fokozatosan kialakult a termékeken történő fogyasztó tájékoztatás, így az allergénjelölési gyakorlat is. A megfelelő jogi szabályozás biztosítja az allergiás fogyasztók tájékoztatását az élelmiszerek és ételek allergén tartalmáról. A 1169/2011 EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, valamint a 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról jogszabályok értelmében kötelező az allergénjelölés az élelmiszereken (csomagolt és nem előre csomagolt, fogyasztóhelyen csomagolt), a közétkeztetés és a vendéglátás területén.

Az egyre pontosabb allergénjelölés következtében az Adatbank által összeállított allergénmentes terméklisták háttérbe szorultak, így 2012-től az Adatbank feladatköre átalakult. Nagyobb hangsúlyt kapott a dietetikusok által tartott tanácsadás, az allergiás fogyasztók hatályos jogszabályok által biztosított allergénjelölés értelmezésére, a mentes étrend összeállításának szabályaira történő tanítása, valamint az online tájékoztatás.

Az Adatbank a weboldalon teszi közzé a táplálékallergiákkal kapcsolatos információkat

 

Allergia Adatbank Alapítvány
Adószám 18176104-1-42
Számlaszám OTP Bank 11708001-20538693
1088 Budapest, Szentkirályi u. 14. (személyes ügyfélfogadásra és tanácsadásra nincs lehetőség)

 

Az Alapítvány munkatársai
kuratórium elnöke Dr. Barna Mária
kuratóriumi tagja Dr. Nékám Kristóf
titkár Gaál Jánosné
dietetikusai Horváth Zoltánné Ph.D. és dr. Pálfi Erzsébet:
ügyvivője Sütő Ágnes