Búza és Glutén

Glutén érzékenység

Ha gabonapelyhek, kenyér vagy tészta elfogyasztása után bizonyos tüneteket észlel – például csalánkiütést, kiütést vagy gyomorfájdalmat, vagy bedugul az orra, vagy folyni kezd, akkor búzaallergiája lehet, ami amerikaiak millióit érinti.

A búzaallergia, mint például a szénanátha és más allergiák, akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere elérzékenyül, és túlreagál valamire a környezetben – jelen esetben a búzára –, ami a legtöbb embernél általában nem okoz problémát.

Általánosságban elmondható, hogy nagyobb a kockázata annak, hogy bármilyen élelmiszerrel szemben allergia alakul ki , beleértve a búzát is, ha olyan családból származik, amelyben gyakoriak az allergiák vagy allergiás betegségek, például az asztma vagy az ekcéma . Ha mindkét szülője allergiás, nagyobb valószínűséggel alakul ki ételallergia, mint valakinél, akinek csak az egyik szülője allergiás.

Búzaallergia tünetei

 • Csalánkiütés vagy bőrkiütés
 • Hányinger, gyomorgörcs, emésztési zavar, hányás vagy hasmenés
 • Dugult vagy orrfolyás
 • Tüsszentés
 • Fejfájás
 • Asztma
 • Anafilaxia (kevésbé gyakori), potenciálisan életveszélyes reakció, amely károsíthatja a légzést és sokkba juttathatja a szervezetet

Búzaallergiát kiváltók termékek

 • Kenyér, tészta vagy bármely más búzát tartalmazó élelmiszer
 • Búzaalapú összetevőket tartalmazó, nem élelmiszeripari termékek, például Play-Doh, kozmetikumok vagy fürdőtermékek

Búzaallergia kezelése és kezelése

 • Kerülje az ételeket és más termékeket, amelyek tüneteket váltanak ki.
 • Ellenőrizzen bizonyos tüneteket antihisztaminokkal és kortikoszteroidokkal.
 • Használjon epinefrint (adrenalint) az anafilaxiás tünetek visszafordításához.

Más élelmiszerekre adott reakciókhoz hasonlóan a búzaallergia tünetei a következők lehetnek:

 • Csalánkiütés vagy bőrkiütés
 • Hányinger, gyomorgörcs, emésztési zavar, hányás vagy hasmenés
 • Dugult vagy orrfolyás
 • Tüsszentés
 • Fejfájás
 • Asztma
 • Anafilaxia (kevésbé gyakori), potenciálisan életveszélyes reakció, amely károsíthatja a légzést és sokkba juttathatja a szervezetet

A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Ha ezen reakciók bármelyikét tapasztalja búzatartalmú anyaggal való érintkezés után, forduljon allergológushoz .

Búza és Glutén érzékenyság

Tünetek

Míg a búzaallergia tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben súlyosak és halálosak is lehetnek, ezért az allergia diagnózisa és megfelelő kezelése elengedhetetlen.

A búzaallergia leggyakrabban gyermekeknél fordul elő; körülbelül kétharmaduk viszonylag fiatalon kinövi. Bár sok búzaallergiás beteg ehet más gabonát, ez nem mindenkire igaz. Beszélje meg allergológusával, hogy mit ehet biztonságosan, és mit érdemes kerülnie, hogy Ön és gyermekei a kívánt életet élhessék.

Általánosságban elmondható, hogy nagyobb a kockázata annak, hogy bármilyen élelmiszerrel szemben allergiás lesz, beleértve a búzát is, ha olyan családból származik, amelyben gyakoriak az allergiák vagy allergiás betegségek, például az asztma vagy az ekcéma . Ha mindkét szülője allergiás, nagyobb valószínűséggel alakul ki ételallergia, mint valakinél, akinek csak az egyik szülője allergiás.

A búzaallergiát általában felnőttkor kinövi ki – a búzaallergiás gyermekek körülbelül 65 százaléka 12 éves korára kinövi.

Diagnózis

A búzaallergiára utaló egyes jelek – gyomorgörcs, hasmenés és egyéb gyomor-bélrendszeri tünetek – átfedésben vannak a gluténérzékenység vagy a cöliákia, egy autoimmun betegség által okozott tünetekkel, ezért kulcsfontosságú a pontos diagnózis felállítása. Az allergológus meg tudja állapítani, hogy van-e allergia.

először felveszi a Allergológusa kórelőzményt, különös tekintettel a család többi tagjára, akik allergiásak vagy allergiás betegségek, például asztma vagy ekcéma. Ha mindkét szülődnek ételallergiája van, akkor nálad is nagyobb a valószínűsége.

Az allergia diagnózisa bőrszúrással vagy vérvizsgálattal végezhető el.

A bőrszúrásos teszt során egy kis mennyiségű búzafehérjét tartalmazó folyadékot helyeznek a hátra vagy az alkarra, amelyet ezután egy kis, steril szondával megszúrnak, hogy a folyadék beszivárogjon a bőrbe. Ha 15-20 percen belül emelkedett, vöröses folt képződik, az allergiára utalhat.

A vérvizsgálat során vérmintát küldenek egy laboratóriumba, hogy megvizsgálják a búzafehérje elleni immunglobulin E antitestek jelenlétét. Az eredményeket számértékként adjuk meg. A különböző antitesteket kereső vérvizsgálat felhasználható a cöliákia szűrésére.

Ha ezek a tesztek nem véglegesek, allergológusa szájon át történő étkezési kihívást rendelhet el. Orvosi felügyelet mellett kis mennyiségű búzát fog enni, hogy lássa, kialakul-e reakció. Mivel a reakció súlyos lehet, ezt a vizsgálatot az allergológus rendelőjében vagy egy élelmiszer-kihívási központban kell elvégezni, sürgősségi felszereléssel és gyógyszerrel.

Kezelés és terápia

A búzaallergia – saját vagy valaki másé – kezelése magában foglalja a búza összetevőinek szigorú kerülését mind az élelmiszerekben, mind a nem élelmiszertermékekben.

A búza egyike annak a nyolc allergénnek, amelyekre a 2004. évi élelmiszer-allergén címkézési és fogyasztóvédelmi törvény (FALCPA) értelmében különleges címkézési követelmények vonatkoznak. E törvény értelmében az Egyesült Államokban értékesített és összetevőként búzát tartalmazó csomagolt élelmiszertermékek gyártóinak tartalmazniuk kell a búza jelenlétét. , érthető nyelven, az összetevők címkéjén.

A gabona számtalan élelmiszerben megtalálható – gabonafélékben, tésztákban, kekszetekben, sőt néhány virsliben, szószban és fagylaltban is. A nem élelmiszeripari termékekben, például a Play-Dohban, valamint a kozmetikai és fürdőtermékekben is megtalálható. Vegye figyelembe, hogy a FALCPA címkézési szabályai nem vonatkoznak a nem élelmiszer jellegű termékekre; Ha kérdései vannak a termékek összetevőivel kapcsolatban, nézze meg a gyártó webhelyét, vagy lépjen kapcsolatba a céggel.

Azok az élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak búzát összetevőként, búzával szennyeződhetnek a gyártási folyamat vagy az ételkészítés során. Ennek eredményeként a búzaallergiában szenvedőknek kerülniük kell azokat a termékeket is, amelyek címkéjén óvintézkedésre vonatkozó mondatok szerepelnek, például „búzával közös berendezésen készült”, „búzát is feldolgozó üzembe csomagolva” vagy hasonló nyelvezet. Ezen tájékoztató címkék használata önkéntes, és nem minden gyártó teszi ezt.

A búzaallergia kezelésének kihívást jelentő aspektusa a sütés. Bár a búzát nem lehet egyszerűen helyettesíteni összetevőként, a pékáruk, például a kenyerek, muffinok és sütemények nem búzalisztek kombinációjával is elkészíthetők, például rizsből, cirokból, szójából, tápiókából vagy burgonyakeményítőből. . Allergológusa útmutatást tud adni Önnek arról, hogy mely gabonák biztonságosak az Ön számára

A búzamentes élelmiszervásárlás lehetőségei közé tartoznak az egyéb gabonákból, például rizsből, quinoából, zabból, rozsból és árpából készült élelmiszerek.

A gluténmentes termékek közelmúltbeli növekedése megkönnyíti a búzaallergia kezelését. A glutén a búzában, az árpában és a rozsban található fehérje.

A gluténmentes termék biztonságos lehet azok számára, akik allergiásak a búzára, mert a termék nem tartalmazhat búza összetevőket. Mivel azonban a „gluténmentesként” forgalmazott terméknek a búzán kívül rozstól és árpától is mentesnek kell lennie, azok, akiknek csak a búzát kell kerülniük, korlátozhatják magukat. Bárki , akinek ételallergiája van, ne hagyatkozzon a „mentes” címkére, amely helyettesítheti az összetevők teljes címkéjének alapos elolvasását.

Bármilyen ételallergiában szenvedő embernek némi változtatást kell végrehajtania az elfogyasztott élelmiszereken. Az allergológusok speciális képzésben részesülnek, hogy olyan hasznos forrásokhoz irányítsák Önt, mint például speciális szakácskönyvek, betegsegítő csoportok és regisztrált dietetikusok, akik segíthetnek az étkezések megtervezésében.

Súlyos táplálékreakció kezelése epinefrinnel

A búzaallergiás reakció az enyhétől az életveszélyesig terjedő tüneteket okozhat; az egyes reakciók súlyossága megjósolhatatlan. Azok az emberek, akik korábban csak enyhe tüneteket tapasztaltak, hirtelen életveszélyes reakciót tapasztalhatnak, az úgynevezett anafilaxiát. Az Egyesült Államokban az ételallergia az anafilaxia vezető oka a kórházi körülmények között.

Az epinefrin (adrenalin) az anafilaxia első vonalbeli kezelése, amely másodperceken vagy perceken belül előfordulhat, gyorsan súlyosbodhat és halálos is lehet. Az ilyen típusú allergiás reakciók esetében az allergénnek való kitettség vegyi anyagok özönének felszabadulását idézi elő az egész testben, ami egyéb súlyos tünetek mellett vérnyomáscsökkenéshez és légutak szűkületéhez vezethet.

Ha ételallergiát diagnosztizálnak, az allergológus valószínűleg felír egy epinefrin autoinjektort, és megtanítja Önnek, hogyan kell használni. Ellenőrizze az öninjektor lejárati dátumát, jegyezze fel a lejárati dátumot a naptárába, és kérdezze meg gyógyszertárát a vény megújítására vonatkozó emlékeztető szolgáltatásokról.

Ügyeljen arra, hogy két adag álljon rendelkezésre, mert a súlyos reakció kiújulhat. Ha kórtörténetében súlyos reakciók fordultak elő, vegye be az epinefrint, amint gyanítja, hogy allergiát okozó ételt evett, vagy ha úgy érzi, hogy reakció kezdődik. Az epinefrint azonnal fel kell használni, ha olyan súlyos tüneteket tapasztal, mint a légszomj, ismétlődő köhögés, gyenge pulzus, általános csalánkiütés, szorító érzés a torokban, légzési vagy nyelési nehézség, vagy a test különböző területeiről származó tünetek kombinációja, például csalánkiütés , kiütések vagy hányással, hasmenéssel vagy hasi fájdalommal párosuló duzzanat. Az epinefrin ismételt adagjaira lehet szükség.

Ha nem biztos abban, hogy egy reakció indokolja-e az epinefrint, azonnal használja, mert az adrenalin előnyei messze meghaladják annak kockázatát, hogy esetleg szükségtelen lett volna adagolni.

Az epinefrin gyakori mellékhatásai közé tartozik a szorongás, nyugtalanság, szédülés és remegés. Ritkán a gyógyszer kóros szívritmushoz vagy szívritmuszavarhoz, szívrohamhoz, éles vérnyomás-emelkedéshez és a tüdőben folyadék felhalmozódáshoz vezethet. Bizonyos, már meglévő betegségekben, például cukorbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő betegeknél nagyobb a káros hatások kockázata, ezért beszélniük kell allergológusukkal az epinefrin használatáról.

Allergológusa írásos sürgősségi kezelési tervet ad Önnek, amely felvázolja, hogy mely gyógyszereket kell beadni és mikor (vegye figyelembe, hogy az életveszélyes súlyos allergiás reakciók 10-20 százalékánál nincsenek bőrtünetek). Győződjön meg arról, hogy tudja, hogyan kell megfelelően és azonnal használni az epinefrin automatikus befecskendezőt.

Az adrenalin beadása után azonnal hívja a mentőket, és tájékoztassa a diszpécsert, hogy epinefrint adtak be, és további segítségre lehet szükséég.

Más gyógyszerek, például antihisztamin és kortikoszteroidok is felírhatók az ételallergia tüneteinek kezelésére, de fontos megjegyezni, hogy az epinefrint semmi sem helyettesítheti – ez az egyetlen gyógyszer, amely képes visszafordítani az anafilaxia életveszélyes tüneteit.

Élelmiszer-allergiák kezelése gyermekeknél

Mivel a búza allergiás reakcióinak végzetes és közel halálos kimenetelű reakciói más ételallergiás tünetekhez hasonlóan akkor is kialakulhatnak, ha a gyermek nincs a családjával, a szülőknek meg kell győződniük arról, hogy gyermekük iskolai, napközi vagy egyéb programja rendelkezik írásos sürgősségi intézkedési tervvel, utasításokkal ezen epizódok megelőzésére, felismerésére és kezelésére az órán és olyan egyéb programok során, mint például a sportesemények és a kirándulások.

Ha gyermekének autoinjektort írtak fel, győződjön meg arról, hogy Ön és a gyermeke felügyeletéért felelős személyek tudatában vannak a használatával.

Búza és Glutén érzékenyság

Glutén “allergia”

A glutén a gabonákban, például a búzában, az árpában és a rozsban található fehérje. Vannak, akik allergiásak a búzára, de ez nem ugyanaz, mint a gluténallergia. A gluténallergia egy félrevezető kifejezés, amelyet gyakran összekevernek a búzaallergiával, vagy néha a cöliákiával (magyarul lisztérzékeny, gluténérzékeny emberek – a glutén egy alkotóelemére, az említett gabonafélék egyes fehérjéire érzékenyek). Nincs olyan, hogy gluténallergia, de létezik egy állapot, amelyet cöliákiának neveznek. A cöliákia olyan emésztési állapot, amely potenciálisan súlyos lehet, ha nem diagnosztizálják vagy kezelik. A cöliákia tünetei közé tartozik a gluténtartalmú termékek elfogyasztása után jelentkező súlyos hasmenés, bőrkiütés, súlyos fogyás vagy a megfelelő súlygyarapodás hiánya, valamint a hasi fájdalom. Kisgyermekeknél előfordulhat, hogy csak gyenge súlygyarapodást észlel, fájdalom vagy egyéb tünetek nélkül. A cöliákia diagnózisát csak szakképzett gasztroenterológus végezheti. Akkor is el kell készíteni, amikor az ember gluténtartalmú ételeket eszik, mivel a gluténkerülés az aktív kezelés.

A gluténintolerancia nem allergia, és jelenleg nincsenek tesztek a pontos diagnózishoz. Lehetséges, hogy bizonyos tünetekkel rendelkező embereket lisztérzékenységre kell tesztelni, de kevés glutén intoleranciában szenvedő embernek van cöliákiája. A gluténintolerancia nem utal allergiavizsgálatra, és nem olyan állapot, amelyben az allergológus segítséget nyújthatna. Sokan vannak, akik „allergiásnak” titulálják magukat a gluténre, és sajnos korlátozzák az étrendjüket anélkül, hogy szakemberhez fordultak volna. A glutén intoleranciában szenvedőket az alapellátást biztosító szolgáltatónak kell felkeresnie, vagy gasztroenterológushoz kell fordulnia, ha aggodalomra ad okot a cöliákia miatt.