Tojásallergia

Mi az a tojásallergia?

a csalánkiütés vagy más testi tünetek jelentkeznek a tojás elfogyasztása után, akkor tojásallergiája lehet – ez az egyik leggyakoribb allergia, különösen gyermekkorban.

Ha úgy érzi, hogy tojásevés után mindig kiütések vagy gyomorfájdalmak jelentkeznek, ideje felkeresni egy allergológust. A tojásallergia érzékeny akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere lesz, és túlreagál a tojásfehérjében és/vagy sárgájában lévő fehérjékre. Amikor tojást eszünk, a szervezet idegen betolakodónak tekinti a fehérjét, és vegyszereket küld ki, hogy védekezzen ellene. Ezek a vegyszerek allergiás reakció tüneteit váltják ki.

Szakértők becslése szerint a gyerekek 2 százaléka allergiás a tojásra. Szerencsére a tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásallergiás gyermekek körülbelül 70 százaléka 16 éves korára túlnő az állapotán.

Ennek ellenére a tét nagy: a tojásra allergiás gyermekeknél az enyhe bőrkiütéstől az anafilaxiáig terjedő reakciók léphetnek fel, amely életveszélyes állapot is okozhat mert rontja a légzést, és sokkos állapotba is kerülhet.

Tojásallergia

Tünetek

 • Hányás
 • Gyomorgörcsök
 • Emésztési zavar
 • Hasmenés
 • zihálás
 • Légszomj, légzési nehézség
 • Ismétlődő köhögés
 • Torokszorulás, rekedtes hang
 • Gyenge pulzus
 • A bőr halvány vagy kék elszíneződése
 • Csalánkiütés
 • Duzzanat, érintheti a nyelvet és/vagy az ajkakat
 • Szédülés

Ha Ön vagy gyermeke ezeket a tüneteket tapasztalja, forduljon allergológushoz.

Diagnózis

A tojás elfogyasztása (vagy akár megérintése) után rövid időn belül a következő tüneteket tapasztalhatja:

 • Bőrreakciók, például duzzanat, bőrkiütés, csalánkiütés vagy ekcéma
 • Zihálás vagy légzési nehézség
 • Orrfolyás és tüsszögés
 • Vörös vagy könnyező szemek
 • Gyomorfájdalom, hányinger, hányás vagy hasmenés
 • Anafilaxia (kevésbé gyakori)

Ha Ön vagy gyermeke ezeket a tüneteket tapasztalja, forduljon allergológushoz. Allergológusa tojásallergiát diagnosztizálhat bőrszúrási teszttel és/vagy vérvizsgálattal.

A bőrszúrásos teszt során egy kis mennyiségű tojásfehérjét tartalmazó folyadékot helyeznek a hátra vagy az alkarra, amelyet ezután egy kis, steril szondával megszúrnak, hogy a folyadék beszivárogjon a bőrbe. Ha 15-20 percen belül emelkedett, vöröses folt képződik, az allergiára utalhat. A folyadékban lévő fehérjétől függően bőrszúrási tesztek segítségével megállapítható, hogy az Ön allergiája a tojásfehérje- vagy a tojássárgája-fehérjékre vezethető-e vissza. A tojásfehérje-fehérjékre való allergia a leggyakoribb.

A vérvizsgálat során vérmintát küldenek egy laboratóriumba, hogy megvizsgálják a tojásfehérje elleni immunglobulin E antitestek jelenlétét.

Ha ezek a tesztek nem véglegesek, allergológusa szájon át történő étkezési kihívást rendelhet el. Orvosi felügyelet mellett kis mennyiségű tojást fog enni, hogy lássa, kialakul-e reakció. Mivel a reakció súlyos lehet, ezt a tesztet az allergológus irodájában vagy egy élelmiszer-kihívási központban kell elvégezni, képzett személyzettel, sürgősségi felszereléssel és gyógyszerrel.

A tojás az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergén. A csirketojásra allergiás emberek más típusú tojásokra is allergiásak lehetnek, például liba-, kacsa-, pulyka- vagy fürjre.

Élelmiszer-eltávolító diéta is használható annak meghatározására, hogy van-e allergia. Ha a tünetek eltűnnek, amikor a tojást eltávolítják az étrendből, és újra megjelennek, amikor ismét tojást fogyasztanak, tojásallergia valószínű.

Kezelés és terápia

A tojásallergia kezelésének legjobb módja a tojásfogyasztás elkerülése.

Sajnos a tojás sok étel rejtett összetevője, beleértve a konzerv leveseket, salátaönteteket, fagylaltokat és sok húsalapú ételt, például húsgombócot és fasírtot. Még néhány kereskedelmi tojáspótló is tartalmaz tojásfehérjét. Ennek eredményeként a tojásallergiás embereknek éberen kell figyelniük a címkék elolvasására és a mások által készített ételek összetevőire vonatkozó kérdésekre.

A tojás egyike annak a nyolc allergénnek, amelyekre a 2004. évi élelmiszer-allergén címkézési és fogyasztóvédelmi törvény értelmében speciális címkézési követelmények vonatkoznak. Ez a törvény előírja az Egyesült Államokban értékesített, tojást összetevőként tartalmazó csomagolt élelmiszerek gyártóinak, hogy vegyék figyelembe a tojás vagy tojástermékek jelenlétét, érthető nyelven, az összetevők címkéjén.

Mindenkinek, akinél allergiás a tojásfehérjére vagy a tojássárgájára, teljesen kerülnie kell a tojást; nem lehet teljesen elválasztani a fehérjét a sárgájától.

A tojásallergiában szenvedők néha elviselik a pékárukat és más tojást tartalmazó élelmiszereket, amelyeket hosszabb ideig magas hőmérsékleten hevítettek. Ennek ellenére nem lehet megjósolni, hogy egy tojásallergiás egyén mikor tud-e biztonságosan elviselni bármilyen tojást tartalmazó terméket. Ha Ön allergiás a tojásra, vagy gyermeke allergiás, kérdezze meg allergológusát, mely ételeket kell kerülni.

Az antihisztaminok segíthetnek enyhíteni a tojásallergia enyhe tüneteit, például a viszketést.

Ezenkívül allergológusa adrenalint (adrenalint) írhat fel autoinjektorban, amelyet akkor kell bevenni, ha az anafilaxia tünetei jelentkeznek, ami potenciálisan végzetes reakció, amely magában foglalja a légszomjat, a torok duzzanatát és a hirtelen leesés következtében fellépő szédülést. vérnyomás. Allergológusa megtanítja Önnek az autoinjektor használatát, amelyet mindig magánál kell tartani, és azonnal használni kell, amint a tünetek megjelennek. Önnek vagy valakinek a közelben szintén mentőt kell hívnia, még akkor is, ha az epinefrin enyhülést jelent, mivel a tünetek kiújulhatnak.

Tojás a vakcinákban

A múltban a szezonális influenza (influenza) elleni vakcina kis mennyiségű tojásfehérjét tartalmazott. A mai oltásokban ez már nem így van. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) már nem javasolja, hogy a tojásallergiás egyének kerüljék az influenza elleni védőoltást, és a beadás előtt semmilyen speciális vizsgálatot végezzenek. Javasoljuk, hogy minden személy évente megkapja ezt a vakcinát.

A sárgaláz elleni vakcina tojásfehérjét is tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet és a CDC is kijelenti, hogy a súlyos tojásallergia ellenjavallat az adott vakcina beadása esetén. A sárgaláz leggyakrabban Afrika és Dél-Amerika egyes részein fordul elő; a vakcinára szükség lehet az olyan országokba való utazáshoz, ahol a betegséget megtalálják. Ha szükséges, kezelőorvosa felmentő levelet tud adni az oltásigényre vonatkozóan.

Tojásmentes főzés

Egy regisztrált dietetikus vagy táplálkozási szakember segíthet az étkezés megtervezésében, hogy tojás hiányában is megfelelő mennyiségű fehérjét kapjon.

Sok recept módosítható , hogy ne legyen szükség tojásra. Ha a receptek három vagy kevesebb tojást írnak elő, mindegyik tojást cserélje ki 1 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj és 1 teáskanál sütőpor keverékével. Alternatív helyettesítő lehet 1 csomag ízesítetlen zselatin 2 evőkanál meleg vízben feloldva (használatra készen összekeverve), vagy 1 teáskanál élesztő csésze meleg vízben feloldva.