Halallergia

Mi az a halallergia?

Az uszonyos hal az egyik leggyakoribb ételallergia, az Egyesült Államok lakosságának 1%-a. Egy tanulmányban a lazac, a tonhal, a harcsa és a tőkehal voltak azok a halak, amelyekre az emberek leggyakrabban jelentettek allergiás reakciókat.

Ha egy adott halra allergiás személy ki van téve az adott halnak, a halban lévő fehérjék az ember immunrendszere által termelt specifikus IgE antitestekhez kötődnek. Ez beindítja a személy immunvédelmét, ami enyhe vagy nagyon súlyos reakciótünetekhez vezet.

Az uszonyos halak és a kagylók nem állnak szoros kapcsolatban egymással. Az egyikre allergiás nem mindig jelenti azt, hogy mindkettőt kerülni kell, bár ügyelni kell arra, hogy elkerüljük a halak és a kagylók közötti keresztkontaktust. Beszélje meg ezt a kérdést részletesen allergológusával, hogy megbizonyosodjon a megfelelő élelmiszer-korlátozások végrehajtásáról.

A halallergiában szenvedők körülbelül 40 százaléka felnőttként tapasztalja meg első allergiás reakcióját.

Élet a halallergiával

Allergiás reakciók a halakra

Az uszonyos halak súlyos és potenciálisan életveszélyes allergiás reakciókat (például anafilaxiát) okozhatnak. Az allergiás reakciók kiszámíthatatlanok lehetnek, és még nagyon kis mennyiségű hal is okozhat ilyet.

Ha halallergiája van, mindig tartson magánál epinefrin injekciós eszközt. Az epinefrin az anafilaxia első vonalbeli kezelése.

A halak elkerülése

A reakció megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy kerüljön minden halat és halterméket. Mindig olvassa el az élelmiszerek címkéit, és tegyen fel kérdéseket az összetevőkkel kapcsolatban, mielőtt olyan ételt fogyasztana, amelyet nem maga készített.

Kerülje a tenger gyümölcseit kínáló éttermeket, ahol nagy a kockázata az élelmiszerekkel való érintkezésnek. Kerülje a halak megérintését és a halpiacra menést is. Ha olyan helyen tartózkodik, ahol halat sütnek, veszélybe kerülhet, mivel halfehérje kerülhet a gőzbe.

Az egyik halfajtára allergiás emberek több mint fele más halakra is allergiás. Az allergológus általában azt javasolja, hogy kerülje el az összes halat. Ha allergiás egy bizonyos típusú halra, de más halat szeretne enni, beszéljen kezelőorvosával a további allergiavizsgálatokról és javaslatokról.

Az uszonyos hal egyike annak a nyolc fő allergénnek, amelyet közérthető nyelven fel kell tüntetni az Egyesült Államokban értékesített csomagolt élelmiszereken, a szövetségi törvény előírásai szerint, akár az összetevők listáján, akár a csomagoláson található külön „Tartalmaz” megjegyzésben. Így könnyen megállapítható, hogy van-e uszonyos hal egy élelmiszerben.

Több mint 20 000 halfaj létezik. Bár ez nem egy teljes lista, allergiás reakciókat gyakran jelentettek:

Szardella
Basszus
Harcsa
Tőkehal
Lepényhal
Fűrészes sügér
Foltos tőkehal
Tőkehal
Laposhal
Hering
Munka munka
Sügér
Csuka
Sárga tőkehal
Lazac
Scrod
Egyetlen
Snapper
Kardhal
Tilapia
Pisztráng
Tonhal

Kerülje el ezeket a haltermékeket is:

Halak ízesítése
Hal zselatin, hal bőréből és csontjaiból
Hal olaj
Halrudak (egyesek abba a hibába esnek, hogy azt gondolják, hogy ezek nem tartalmaznak valódi halat)

Néhány váratlan halforrás

bbq szósz
bouillabaisse
Cézár saláta és Caesar öntet
Caponata, egy szicíliai padlizsán-ízlet
Halak vagy kagylók utánzata vagy mesterséges (pl. surimi, más néven „tengeri lábak” vagy „tengeri pálcikák”)
Worcestershire szósz
Bizonyos multikulturális konyhák (különösen afrikai, kínai, indonéz, thai és vietnami). Sok rejtett halforrást tartalmaz (pl. halszósszal készült kimchi), és – még ha halmentes ételt rendel is, nagy a keresztkontaktus veszélye.

Az allergének nem mindig vannak jelen ezekben az élelmiszerekben és termékekben, de a halak meglepő helyeken jelenhetnek meg. Ismét olvassa el az élelmiszerek címkéit, és tegyen fel kérdéseket, ha valaha is bizonytalan egy termék összetevőivel kapcsolatban.