Tejfehérjementes étrend

Ha tehéntejfehérje allergiás vagy, akkor a cél, hogy a tejfehérjét tartalmazó ételeket teljes mértékben kerüld el.

A tej okozta táplálékallergia kezelése a tejfehérje allergéneket elkerülő diétával valósítható meg. A tünetmentesség egyetlen bevált módszere, a tejfehérje mellőzése az étrendből. A tejet és mindennemű összetevőjét, származékait szigorúan nélkülözni kénytelen a tejallergiás a táplálkozása során. A legkülönbözőbb élelmiszerek gyártása során használják fel a tejet, illetve a tejszármazékait adalékként. Rutinból tehát, nem tanácsos megvásárolni egy terméket, mivel a gyártási technológia időről- időre változhat. Még a gyakorlottabbaknak is szükségszerű a bevásárláskor az élelmiszerek címkéjét, összetevőit minden egyes alkalommal áttanulmányozni, hogy biztos lehessen mentességről. Lényeges, hogy nem elég, hogy nem tartalmaz tejfehérjét az adott élelmiszer, hiszen ha nyomokban szennyeződik ezzel az allergénnel, akkor már nem tekinthető mentesnek.

Tejfehérjementes étrend

Az alábbi termékek fogyasztása ENGEDÉLYEZETT tejallergia esetén

  • zöldségek, gyümölcsök
  • kenyerek (tejfehérjét nem jelölt), vizes zsemle/kifli
  • gabonapelyhek, magok, korpa, rizs
  • tőkehúsok, halak
  • tejmentesnek jelölt felvágottak
  • tojás
  • Liga, Delma light margarinok
  • növényi olajok
  • gabonatejek – rizs, szója, zab, mandula, kókusz szójatejföl, szójajoghurt, tofu
  • gyümölcslevek, üdítőitalok

Az alábbi termékek fogyasztása TILOS tejallergia esetén

tej,
ízesített tejek, tejkészítmények, kakaó, karamellás tej, tejeskávé,
joghurt,
gyümölcsjoghurtok
ivójoghurtok,
kefir, kaukázusi kefir
tejföl, krémföl,
tejszín ,
sajt,(laktózmentes is kerülendő!)
vaj,
vajolaj,
tejzsírok (vaj, vízmentes vajzsír, tejszín),
vajkrém
tejes margarin,
tejfehérje,
tejpor,
savó (tejsavó),
savóprotein,
savópor,
édes savópor,
savófehérje izolátum,
író,
írópor,
kazein,
kazein származékok,
Na-kazeinát, K-kazeinát,

laktóz,
tejcukor,
laktalbumin,
laktoferrin,
laktoszérum,
laktobiumot
laktoglobulin,
citopánpor,
hidrolizált kazein,

zsírhelyettesítők:

-E478 Tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei
-E472 b Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei)

FONTOS!

  • A tejfehérjéhez hasonló allergéneket tartalmaz más kérődző állat teje húsa, így azok is tünetkiváltók lehetnek. Ezt hívjuk keresztallergiá NE fogyassz marha-, borjúhúst és készítményeit, kecske, juh, bivaly, szamár, kanca, teve, stb… tejet, sajtot, túrót, húst.
  • Tilos a nyomokban tejfehérjét tartalmazó termékek fogyasztása is.
  • Tejfehérjementes étrend esetében étrend-kiegészítővel pótolni kell a szükségletnek megfelelő kalciumot és D-vitamint.
  • Lényeges a B12- vitamin források fogyasztása, ezek a húsok, máj, halak, tojás.
  • Az emberi szervezet számára szükséges az állati fehérje, így a kiegyensúlyozott táplálkozásnak (OKOSTÁNYÉR®) megfelelően szükséges húst, halat és tojást fogyasztani.
Tejfejérje

Néhány hétköznapi tévesztési lehetőség tejfehérje allergia esetén és ezek kivédése

  • Növényi alapú tejszínhab: a növényi alapú tejszínhabok tartalmaznak tehéntejfehérjét. Keressünk rizsből, kókuszból vagy szójából készült tejszínhabokat!
  • Előre gyártott félkész termékek: Sokszor becsapós a spenót, mert gyakran eleve tejszínes alappal árulják. A kínai fagyasztott zöldségekben is gyakran van tej. Fagyasztott gesztenyepüré esetén is mindig el kell olvasni az összetevők listáját, hiszen gyakran tejszínnel “finomítják”.
  • “Igyon kecsketejet! Igyon bivalytejet!” – “Divatos” tévedés, és sokszor tejfehérje allergiásoknak ajánlják. Az orvosok a keresztallergia miatt nem javasolják a kipróbálását. Tehát akinél az IgE vérteszt pozitív lett tejre, ne próbálkozzon! Tejcukrot pedig minden állat teje tartalmaz.
  • “Bio” szappanok, “tej és méz” – jelenség: A boltokban, egyéb helyeken gyakran tej alapú szappanokat, kozmetikumokat árulnak. Tejallergia esetén, a tejes krémtől, kézmosótól, szappantól begyulladhat az egyén bőre, szeme.
  • Nem gyanús édességek: nyalókák között is van joghurtos ízesítésű, az étcsokoládékban is lehet valamennyi tejszármazék. Mindent el kell olvasni fogyasztás előtt!
  • “Mi a baja a gyereknek? Diétás tejet kapott, laktózmenteset!” A laktóz érzékenység nem ugyanaz, mint a tejfehérje allergia. A laktóz érzékenyég is kellemetlen tünetekkel járhat, de enzimpótló gyógyszerekkel fogyaszthat tejtermékeket, illetve ihat laktózmentes tejet, ehet laktózmentes tejtermékeket. A tejfehérje allergiások semmi olyat nem ehetnek, amiben akár egy ici-pici tejfehérje is van.
  • Margarinok: A margarinok nagy részében van tejszármazék. Lehetőleg olyan margarint kell keresni, amiben kiemelik, hogy nincsen!
  • Fagyizók, éttermek: Néhány helyen kapható tejmentes fagylalt vagy ételféleség. Viszont nagyon oda kell figyelni a tálalásra. Fagylaltok esetén sokszor a tejes fagyi után nyúlnak a kanállal a tejmentes fagyiba, így átviszik az allergént a mentes termékre. Biztonságosan külön eszközzel kellene szedni. (Megoldást a csomagolt, tejmentes jégkrém jelent, mert csomagolási hiba ritkábban történik.) Étteremben hasonló hibákat követhetnek el, például ugyanabban az olajban sütik meg a tejmentes ételt, mint amiben a rántott sajt sült.
  • Attól nem lesz tejmentes a pizza, szendvics, pogácsa ha leszedjük a tetejéről a sajtot. Ne fogadd el!
  • Csak megbízható pékségekben vásárolj tejmentes pékárut, mert gyakran tartalmazhat valamennyi tejet a termék, például rétesek esetén a mákba belepottyantott túródarabot. A tárolás / szállítás során is szóródhat sajt egy tejmentesnek mondott pékárura. A pékségek kiszolgálói pedig néha lusták elővenni a listát, hogy elolvassák, valóban tej nélkül készült-e a finomság, van, hogy kapásból rávágják, hogy minden tejmentes (- amikor a pultban sorakoznak a sajtos stanglik – “de hát az sajt, nem tej! Csak vajat használtunk a sütéshez, az sem tej! – de az, azaz van benne tejfehérje, ami árt.)
  • Rengeteg hústermék is tartalmaz tejet: felvágottak, virsli, tepertő stb. A boltokban a pultból vásárolni ilyen termékeket szintén nem biztonságos, ugyanis szennyeződhet a mentes termék az allergénnel. Például ugyanazzal a géppel, késsel vágnak minden terméket, a csomagoló anyag is szennyeződhet. A legbiztonságosabb az előre csomagolt termékek választása!

Írta: Hauptricht Ingrid, dietetikus hallgató