Kén-Dioxid és Szulfitok

A kén-dioxid és a szulfitok együtt különféle élelmiszerekhez engedélyezettek, és különféle módon alkalmazzák őket.

Kén-Dioxid és Szulfitok

Amennyiben az éelmiszer kén-dioxid, illetve szulfit koncentrációja meghaladja a 10mg/kg vagy a 10 mg/liter töménységet, akkor jelölése kötelezővé válik.

A kéndioxidtól és szarmazékaitól mentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék kevesebb mint 10mg/kg kéndioxidot vagy kéndioxid származékot tartalmaz.

Kén-dioxid élelmiszerben

Milyen élelmiszerekben található?

Sózott száritott hal

Keményítők, kekszek, gyöngyárpa

Chips és más szárított burgonyakészítmények

Világos színű szárított vagy fagyasztott zöldségek

Szárított paradicsom

Aszalt gyümölcsök, beleértve a héjas diót is

Húst, halat és tenger gyümölcseit helyettesítő terméke

Bor és pezsgő

Mire figyeljünk?

A kén-dioxid (E220) egy adalékanyag, amelyet élelmiszerekben használnak tartósítóként és színezékként. Az ételallergia esetén a kén-dioxid általában nem okoz allergiás reakciót, mivel az emberi szervezetben nem képződnek allergiás reakciókat okozó fehérjék.

Ezzel szemben, a kén-dioxid által okozott intolerancia (vagy érzékenység) már lehetőség. Az ilyen típusú intolerancia leggyakrabban gyomor-bélrendszeri tüneteket, mint például hasi fájdalmat, hányingert, hasmenést, puffadást és hányást okoz. Az intolerancia tünetei általában akkor jelentkeznek, amikor az érintett személy nagymértékben fogyasztja az ételt, amelyben a kén-dioxid található.

Az ételallergia és az intolerancia diagnózisához orvoshoz kell fordulni. Az orvosok a tünetek alapján általában elvégzik a teszteket, mint például a bőrpróbát, a vérvizsgálatot, a béltükrözést és az ételallergia-tesztet. A kezelés az intolerancia esetén az ételforrástól való elkerülést jelenti.

A csomagoláson köteleő feltüntetni az allergént.

A kén-dioxid (E220) és a szulfitok (E-221-228) jelzésűek.

A kén-dioxid kozmetikumokban és a fertőtlenítőszerekben is előfordul érdemes az otthon használtakat leellenőrizni.