Gyakori allergéntársulások

Jellemző pollen-zöldség-gyümölcs keresztreakciók

TáplálékallergénPollen
nyírfa, mogyoró, szilfa, égerparlagfű, feketeüröm
almax
barack, nektarinx
szilvax
körtex
cseresznyex
kivix
mandulax
dióx
napraforgómagx
sárgarépa, zeller petrezselyemxx
tökfélék, dinnyék, uborkaxx
narancsx
paradicsomxx
burgonyaxx
borsóx
földimogyoróxx
fahéj, koriander, kömény, ánizsxx

forrás: http://www.foodallergens.info/Facts/Pollen&Food/Which_Foods.html

Földrajzi területenként más-más a jellemző pollen-zöldség-gyümölcs allergéntársulás.

Az egyik gyakori hazánkban a nyírfa pollen – Rosaceae család (alma, barack, szilva, körte, cseresznye, sárgabarack, mandula, kivi), Apiaceae család (sárgarépa, zeller petrezselyem, fahéj, koriander, kömény, ánizs), szója, földimogyoró, bokor mogyoró közötti reakció.

parlagfű

Magyarországon a legismertebb a parlagfű pollenallergia, amely talán a leggyakoribb is. A parlagfű érzékenyek között sokat allergiások a Cucurbitaceae család zöldségeire, gyümölcseire (görögdinnye, sárgadinnye, cukkini, uborka), és a banánra. A parlagfűpollen társul az üröm pollen érzékenységgel. az ürömpollen allergia, amelyhez kapcsolódik az Apiaceae család (sárgarépa, zeller petrezselyem, fahéj, koriander, kömény, ánizs), Brassicaceae család (mustár, karfiol, káposzta, brokkoli), paprika, hagyma félék, bors által okozott reakció. A “zeller-fűszer-sárgarépa-üröm szindróma” esetében a kömény, petrezselyemzöld, fahéj, koriander, ánizs is tünet okozó lehet. Ennél a szindrómánál kerülni kell a paprikát, borsot, mangót, hagymaféléket is.

A fűfélék nyáron virágoznak, és okoznak panaszt. Gyakran társul hozzájuk a burgonyára, kínai kelre, narancsra adott reakció.

Az útifű pollen a parlagfűpollen allergiához hasonlóan a Cucurbitaceae család (görögdinnye, sárgadinnye, cukkini, uborka), földimogyoró, paradicsom, burgonya érzékenységgel társul.

Nem pollen, de gyakori allergén a latex. A latex a trópusi kaucsukfa terméke. A latexérzékenységhez társulhat a trópusi gyümölcsök, mint az avokadó, papaya, füge, banán, kivi, mangó, ananász, de szelídgesztenye-, burgonya-, őszibarack- és paradicsom – allergia is.

Keresztreakció figyelhető meg a perubalzsam (kozmetikumokban található gyanta eredetű anyag) és fahéj, szegfűszeg között.

Ha a táplálékok oldaláról szeretnénk megközelíteni a növényi keresztreakciókat akkor azt látjuk, hogy a zöldségek között a leggyakoribb allergének a zeller, a sárgarépa, a fehérrépa, a petrezselyemzöld, a burgonya, a hüvelyesek és a paradicsom.

A paradicsom érdekessége, hogy érettségével párhuzamosan nő az allergén tulajdonsága.

A zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér, petrezselyemzöld allergenitása hő hatására sem gyengül, így kerülendő e zöldségérzékenységek esetén a hőkezelt, szárított formájuk is, valamint azok az ételízesítők, kényelmi termékek, amelyek ezeket tartalmazzák szárított formában.

A hüvelyesek között is gyakori a keresztreakció, így a borsó fehérjéi a babbal és a szójababbal mutat keresztreaktivitást. A fűpollenre érzékenyeknél szintén kialakulhatnak tünetek a borsófogyasztás után. A vörösbab és a tarkabab különbözik egymástól allergenicitás szempontjából, előfordulhat, hogy az allergiás betegnek az egyik panaszt okoz, de a másik esetében a tünetek elmaradnak. A bizonyítottan baballergia ritkán fordul elő.

Vannak olyan esetek azonban, amikor nem valódi allergiás tünetről van szó, hanem például gyomor-bélrendszeri nyálkahártya irritációról, amelyet okozhatnak a hagymafélék, a retek, a kapszaicin (paprika, chili). Gyakran a kiváltott tünetekért az ételt okolják a felhasznált fűszerek helyett. A fűszerek szintén inkább irritációt okoznak (curry, erős fűszerek és fűszerkeverékek).

A gyümölcsallergia megjelenése nagy változatosságot mutat Európában. Leggyakoribb allergének a gyümölcsök közül az alma, eper, citrusfélék, banán, kivi, dinnye. A gyümölcsök és zöldségek allergénfehérjéi általában hőlabilisak. Az alma esetében az allergenitást, egyes allergénfehérjék megjelenését befolyásolja a tárolás is.

A mustár a 14 jelölésköteles allergén egyike, amely erős allergénhatással rendelkezik. Az allergiája Európában inkább a francia területen gyakori. A mustár allergénjei hőstabilak, így az ételek elkészítése során az allergenitásuk nem változik.

 

Írta:

Dr. Pálfi Erzsébet, dietetikus