Földimogyoró allergia

A földimogyoró-allergia az egyik leggyakoribb ételallergia, amelyet gyermekeknél találtak az Egyesült Államokban. Sok iskola kijelentette, hogy „diómentesek”, ami azt jelenti, hogy a gyerekek egykori főételét – a mogyoróvajas és zselés szendvicset – manapság sehol sem találjuk az iskola területén.
Manapság nem ritka, hogy olyan iskolákat találunk, amelyek „diómentesnek” nyilvánították magukat. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek szánt ebédlődobozok egykori alapdarabja – mogyoróvajas és zselés szendvics – sehol sem található az iskola területén. Ez azért van, mert a földimogyoró egyes embereknél életveszélyes reakciót válthat ki. A földimogyoró az társuló élelmiszer-allergén egyik leggyakrabban az anafilaxiához , egy hirtelen és potenciálisan halálos állapot, amely azonnali figyelmet és kezelést igényel.
Az elmúlt években nőtt a gyermekek földimogyoró- allergiájával kapcsolatos tudatosság, valamint a bejelentett földimogyoró-allergiás esetek száma. Egy 2017-es tanulmány szerint a gyermekek földimogyoró-allergiája 21 százalékkal nőtt 2010 óta, és az amerikai gyerekek közel 2,5 százaléka allergiás lehet a földimogyoróra. Számos tévhit kering a földimogyoró-allergiával kapcsolatban. Például a földimogyoró hüvelyes (ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a szója, a borsó és a lencse), nem pedig a dió. És bár korábban azt hitték, hogy a földimogyoró-allergia egész életen át tartó, a kutatások kimutatták, hogy a földimogyoró-allergiában szenvedők 20 százaléka végül túlnő rajta.

Tünetek

A földimogyoróra adott legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxia – életveszélyes, az egész testet érintő reakció az allergénre. Tünetei lehetnek légzési zavar, torokduzzanat, hirtelen vérnyomásesés, sápadt bőr vagy kék ajkak, ájulás és szédülés. Az anafilaxiát azonnal kezelni kell epinefrinnel (adrenalin), amelyet jellemzően autoinjektorban kell beadni.

A földimogyoró-allergia tünetei a következők lehetnek:

Hányás
Gyomorgörcsök
Emésztési zavar
Hasmenés
zihálás
Légszomj, légzési nehézség
Ismétlődő köhögés
Torokszorulás, rekedtes hang
Gyenge pulzus
A bőr halvány vagy kék elszíneződése
Csalánkiütés
Duzzanat, érintheti a nyelvet és/vagy az ajkakat
Szédülés
Zavar

Diagnózis

A földimogyoró-allergia diagnosztizálása bonyolult lehet. A tünetek személyenként változhatnak, és előfordulhat, hogy egy személy nem mindig tapasztalja ugyanazokat a tüneteket minden reakció során.

Ha gyanítja, hogy allergiás a földimogyoróra, kérjen időpontot allergológushoz . A találkozó előtt indítson étkezési naplót, és kövesse nyomon az esetleges reakciókat. Ha reakciója van, vegye figyelembe:

 

  • Mit (és mennyit) ettél
  • Mikor jelentkeztek a tünetek (a gyanús étel elfogyasztása után)
  • Mit tett a tünetek enyhítésére
  • Mennyi idő telt el a tünetek enyhüléséig

Kezelés és terápia

A földimogyoró egyike annak a nyolc allergénnek, amelyekre a 2004-es élelmiszer-allergén címkézési és fogyasztóvédelmi törvény értelmében különleges címkézési követelmények vonatkoznak. E törvény értelmében az Egyesült Államokban értékesített, földimogyorót összetevőként tartalmazó csomagolt élelmiszerek gyártóinak fel kell tüntetniük a „földimogyoró” szót. világos nyelven az összetevők címkéjén.

Az anafilaxiás sokk kockázatának elkerülése érdekében a földimogyoró-allergiában szenvedőknek nagyon óvatosnak kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy mit esznek. A földimogyoró és a földimogyoró-termékek megtalálhatók cukorkákban, gabonafélékben és pékárukban, például süteményekben, süteményekben és pitékben. Ha kint étkezik, kérdezze meg az étterem személyzetét az összetevőkről – például a mogyoróvaj lehet szósz vagy pác összetevője. Legyen különösen óvatos, amikor ázsiai és mexikói ételeket, valamint egyéb olyan konyhákat eszik, amelyekben általában földimogyorót használnak. Még a fagylaltozók is forrásai lehetnek a véletlen expozíciónak, mivel a földimogyoró gyakori öntet.

Azok az élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak földimogyorót összetevőként, szennyeződhetnek földimogyoróval a gyártási folyamat vagy az ételkészítés során. Ennek eredményeként a földimogyoró-allergiában szenvedőknek kerülniük kell azokat a termékeket, amelyek címkéjén figyelmeztető jelzések szerepelnek, például „földimogyorót tartalmazhat” vagy „dió-összetevőket használó gyárban készült”. Vegye figyelembe, hogy ezeknek a figyelmeztető címkéknek a használata önkéntes. Jó ötlet lehet, ha megbeszéli allergológusával az önkéntes címkével ellátott termékek fogyasztásának kockázatait.

Ha egyedileg főz, könnyen módosíthatja a recepteket, hogy eltávolítsa a földimogyoró-összetevőket, és helyettesítse azokat az összetevőket, amelyek nem allergének, például pirított zab, mazsola vagy magvak. A legtöbb ember, aki nem tolerálja a földimogyorót vagy nem eszik mogyoróvajat, más dió- vagy magvajat is fogyaszthat. Ne feledje, hogy ezek a termékek földimogyorót is feldolgozó üzemben készülhetnek – ezért gondosan ellenőrizze a címkét, és kérdéseivel forduljon a gyártóhoz.

Sok földimogyoróra allergiás egyén nyugodtan fogyaszthat magasan finomított földimogyoróolajból készült ételeket, amelyeket megtisztítottak, finomítottak, fehérítettek és szagtalanítottak, hogy eltávolítsák a földimogyoró-fehérjét az olajból. A finomítatlan földimogyoróolaj – amelyet gyakran extrudált, hidegen sajtolt, aromás, ínyenc, kinyomott vagy kinyomkodott – még mindig tartalmaz földimogyoró-fehérjét, ezért kerülendő. Egyes termékek összetevőlistáján előfordulhat, hogy a „pölgyfaolaj” kifejezés szerepel; ez egy másik kifejezés a mogyoróolajra. Ha mogyoróallergiája van, kérdezze meg allergológusát, hogy kerülnie kell-e minden típusú földimogyoróolajat.

Míg egyesek olyan tünetekről számolnak be, mint a bőrkiütések vagy a mellkasi szorító érzés, amikor a mogyoróvaj közelében tartózkodnak, vagy azt szagolják, egy placebo-kontrollos vizsgálat, amelyben gyerekeket nyitott mogyoróvaj-tartályoknak tettek ki, nem dokumentáltak szisztémás reakciókat. Ennek ellenére a földimogyoró-fehérjét tartalmazó élelmiszer-részecskék levegőbe kerülhetnek a földimogyoró őrlése vagy porlasztása során, és a földimogyoró-fehérje belélegzése ilyen helyzetben allergiás reakciót válthat ki. Ezenkívül a szagok kondicionált fizikai reakciókat, például szorongást, bőrkiütést vagy vérnyomásváltozást okozhatnak.

Orális immunterápia földimogyoró-allergia esetén

Ha 4-17 éves gyermekének földimogyoró-allergiája van, egy új, földimogyoró-fehérje-porral végzett kezelés további védelmet nyújthat. A Palforzia az egyetlen orális immunterápiás termék, amelyet jelenleg az FDA hagyott jóvá a földimogyoró-allergia kezelésére. Ezt a fajta kezelést orális földimogyoró-immunterápiának nevezik. Lassan teszi ki az allergiás gyermekeket a földimogyoró hatásának, így az immunrendszerük kisebb valószínűséggel reagál a földimogyoró termék véletlen lenyelése után. Ez azt jelenti, hogy ha gyermeke véletlenül földimogyorót tartalmazó valamit eszik, a kezelés megóvhatja a súlyos reakciótól. Gyermekének még ezzel a kezeléssel is kerülnie kell a földimogyorót, és két epinefrin autoinjektort kell viselnie.

Fontos megérteni :

A kezelés nem gyógymód – gyermeke továbbra is allergiás lesz a földimogyoróra, ezért kerülnie kell azt.
Nem teszi lehetővé, hogy gyermeke bármikor egyen földimogyorót vagy földimogyoró-terméket.
Csak addig működik, amíg gyermeke napi rendszerességgel szedi.
Gyermekének továbbra is hordnia kell két epinefrin-injektort, és Önnek és gyermekének továbbra is el kell olvasnia az élelmiszerek címkéit.
Reakciók előfordulhatnak magának a kezelésnek köszönhetően.

Megelőzhető a földimogyoró allergia?

2017-ben az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) új , frissített irányelveket adott ki annak érdekében, hogy meghatározza a nagy, közepes és alacsony kockázatú csecsemőket a földimogyoró-allergia kialakulásában. Az iránymutatások arra is kitérnek, hogy a földimogyoró-allergia kialakulásának megelőzése érdekében a kockázat alapján hogyan járjunk el a földimogyoró bevezetésével.

A frissített irányelvek áttörést jelentenek a földimogyoró-allergia megelőzésében. A földimogyoró-allergia sokkal gyakoribbá vált az elmúlt években, és ma már van egy ütemterv számos új eset megelőzésére.

Az új irányelvek szerint a földimogyoró-allergia kialakulásának magas kockázatának kitett csecsemőknél súlyos ekcéma és/vagy tojásallergia van. Az irányelvek már 4-6 hónapos kortól javasolják a földimogyoró-tartalmú élelmiszerek bevezetését azon nagy kockázatú csecsemők számára, akik már elkezdték a szilárd táplálékot, miután megállapították, hogy ez biztonságos.

Ha úgy ítélik meg, hogy gyermeke nagy kockázatú, az iránymutatások azt javasolják, hogy vizsgálják meg földimogyoró-allergia szempontjából. Allergológusa ezt bőrpróbával vagy vérvizsgálattal teheti meg. Az eredményektől függően javasolhatják, hogy először próbálja ki a földimogyorót az irodában. A pozitív teszt önmagában nem feltétlenül bizonyítja, hogy gyermeke allergiás, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a földimogyoró-érzékeny csecsemők nem feltétlenül allergiásak.

A magas kockázatú csecsemők esetében, ha a bőrteszt nem mutat ki nagy búzaszemet (dudor), a frissített irányelvek azt javasolják, hogy a csecsemőket először a szakorvosi rendelőben etessenek földimogyoróval. Ha azonban a bőrteszt-reakció nagy (8 mm vagy nagyobb), az irányelvek azt javasolják, hogy ne folytassanak szájüregi kihívást, mivel a csecsemő valószínűleg ekkor már allergiás. Ezért az allergológus dönthet úgy, hogy egyáltalán nem próbálja ki a gyermeket a földimogyoróval, ha nagyon erősen reagál a bőrtesztre. Ehelyett azt tanácsolhatják, hogy a gyermek teljesen kerülje a földimogyorót, mert fennáll a földimogyoró-allergia nagy esélye. Az allergológus továbbra is folytathatja a földimogyoró-kihívást, miután elmagyarázta a szülőknek a kockázatokat és az előnyöket.

Mérsékelt kockázatú gyermekek – enyhe vagy közepesen súlyos ekcémában szenvedők, akik már elkezdtek szilárd ételeket fogyasztani – nincs szükségük értékelésre. Ezeknek a csecsemőknek hat hónapos koruktól kezdődően földimogyoró-tartalmú ételeket adhatnak be otthonuk szüleik. A szülők mindig konzultálhatnak elsődleges egészségügyi szolgáltatójukkal, ha kérdéseik vannak a további lépésekkel kapcsolatban. Az alacsony kockázatú, ekcémás és tojásallergiás gyermekek a család preferenciája szerint, szintén 6 hónapos koruk körül bevezethetők földimogyoró tartalmú ételekbe.

A szülőknek tudniuk kell, hogy a legtöbb csecsemőnél mérsékelt vagy alacsony a kockázata a földimogyoró-allergia kialakulásának, és a legtöbb csecsemőnél földimogyoró-tartalmú ételeket is bevihetnek otthon. Soha nem szabad egész földimogyorót adni csecsemőknek, mert fulladásveszélyt jelent. További információ található itt , valamint az ACAAI videóban is: „ A földimogyoró-tartalmú élelmiszerek bemutatása a földimogyoró-allergia megelőzésére ”.