Mi az az IBS és a FODMAP étrend?
Az IBS (irritable bowel syndrome) étrendi kezelése és az alacsony FODMAP (fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols) tartalmú étrend (1)
Az IBS olyan gyomor- és bélrendszeri betegség, amely tünetei (fájdalom, puffadás, hasi diskomfort) szervi elváltozások nélkül jelentkeznek. Jelenleg gyógymódja nem ismert, hosszú távú kezelése a jellemző. Egyes adatok szerint mintegy a lakosság 15%-át érinti a betegség, jellemző a női dominancia (2:1=nő:férfi), és 50%-uk 35 év alatti (2). Az IBS kezelése összetett, a gyógyszeres terápia mellett jelentős szerephez jut a megszokott étrend megváltoztatása, a pszichés támogatás, gondozás és a rendszeres mozgás is.
Az étrend IBS-ben:
Először is nagyon lényeges, hogy a részletes táplálkozási napló alapján a dietetikus segítségével kiszűrjük a panaszt okozó élelmiszereket, ételeket. Ez betegenként eltérő, noha meghatározható az úgynevezett egyéni intoleranciát okozó táplálékok köre. Minden olyan táplálékot kerülni kell, amely biztosan panaszt okozó. A feleslegesen szigorú diéta viszont ugyanolyan hiba, mint a túlzottan megengedő. Tehát a fogyasztható táplálékok megállapítás nem egyszerű, így mindenféleképpen dietetikus segítségével történik a meghatározásuk.
Másodszor, pedig lényeges, hogy a kivizsgálás során tisztázzák a laktóz-, fruktózintoleranciát, illetve zárják ki ezek meglétének a lehetőségét (3).
Laktóz- és fruktózintolerancia: IBS-ben leggyakrabban panasztokozó a tejcukor (laktóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). Gyakori, hogy IBS mellett laktóz. és/vagy fruktózérzékenységet is diagnosztizálnak, de előfordulhat, hogy pozitív laktóz- és fruktózintolerancia teszt nélkül is fennállnak a tejcukor és gyümölcscukor emésztés zavarára utaló tünetek. Mindkét esetben a tejcukor- és a fruktózszegény étrend alkalmazása a javasolt. Lényeges, hogy egyik esetben sincs szó a tejcukor/gyümölcscukor teljes tilalmáról (ez, egyébként majdnem megvalósíthatatlan lenne). Amennyiben csak az egyiket diagnosztizálják és nincs a másik emésztési nehézségére utaló klinikai tünet, csak a diagnosztizált diszacharidot kell csökkenteni az étrendben (3, 7).
Flatulenciát (gázképződést) okozó táplálékok: IBS-ben a harmadik gyakori hasi diskomfortérzést, fájdalmat okozó táplálékok köre a gázképződést elősegítők, amelyek teljes mellőzése szükséges. Ilyenek például a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó, szója, földimogyoró, stb.), hagymafélék (különösen a vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma), zeller, retek, karalábé, tarlórépa, mazsola, banán, sárgabarack, szilva, ringló, aszaltszilva, káposztafélék (fehérkáposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, karfiol, brokkoli, stb.), csírák (búza, retek, stb.).
Táplálékallergia: Jelenleg nem tisztázott a táplálékallergia szerepe IBS-ben. Nincs bizonyíték arra vonatkozólag, hogy az IBS tüneteit táplálékallergia okozná, habár a betegek zöme főleg erre gyanakszik. Mindenesetre kizárólag igazolt (pl. RAST teszt) táplálékallergia esetén ajánlott valamely allergén elhagyása az étrendből (pl. tejfehérje-, szójamentes étrend).
Glutén intolerancia: A gluténintolerancia (-érzékenység) nem azonos a coeliákiával (Gluten sensitivity without overt celiac disease) és a táplálékallergiához hasonlóan nem tisztázott egyértelműen a kapcsolata az IBS-sel, így csak akkor javasolt a gluténmentes diéta, ha a kivizsgálás során igazolódik a gluténérzékenység.
FODMAP szénhidrátok emésztésének zavara: A FODMAP a fermentálható oligo-, di-, monoszaccharidokat és a cukoralkoholokat jelenti (fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols). A FODMAP-hipotézis szerint IBS-ben a tünetekért azok a szénhidrátok felelősek, amelyek felszívódási zavarukból kifolyólag a disztális vékonybélben, illetve a vastagbélben fermentálódnak.
Számos tanulmány igazolta az alacsony FODMAP tartalmú étrend hatását IBS-ben, mégis kizárólag ezzel az étrenddel nem szüntethetők meg a tünetek teljesen. Lényeges, hogy az étrend összeállítását dietetikus végezze, mert a helyes tápanyag-összetétel csak így valósítható meg, valamint az is fontos, hogy a dietetikus folyamatosan monitorozza a kliens tápláltsági állapotát.
A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellencedietary) IBS útmutatója a következőket emeli ki az IBS, illetve az alacsony FODMAP tartalmú diétával kapcsolatban (7,8,9):
- Törekedjen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások elírásainak megfelelően rendszeresen (3-5 alkalom/nap) étkezni, lehetőleg azonos időpontban és kellő időt hagyva az étkezésre (ne együnk kapkodva, sietve)!
- 3-szor egyen frissen gyümölcsöt naponta!
- Csökkentse a sok zsiradékot tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását!
- Ne igyon kávét és üdítőitalokat (se cukrosat, se cukoralkoholokkal édesítettet)!
- Az étrendje olyan mértékben tartalmazzon rostokat, ami még nem fokozza a panaszait. Csak akkor csökkentse a túlzott rostfogyasztást, ha tünetet tapasztal!
- Ne fogyasszon cukoralkoholokkal édesített élelmiszeripari termékeket, beleértve a cukormentes rágógumit is.
- Kerülje a magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszereket, ételeket (hüvelyesek, kukorica, burgonya, pirított vagy újramelegített kenyér)!
- A zab és a lenmag fogyasztható.
- Csökkentse a magas fruktántartalmú zöldségek fogyasztását (vöröshagyma, fokhagyma)!
- Csökkentse a magas galaktooligoszaccharidokat tartalmazó zöldségek fogyasztását (lencse, stb.)
- Laktózintolerancia esetén laktózmentes termékeket fogyasszunk!
- Fruktózintolerancia esetén csökkentse a magas fruktóztartalmú élelmiszereket!
Élelmi rostok (6): IBS-ben előfordulhat, hogy mind a rostszegény, mind a rostgazdag étrend a tünetek erősödésével jár, így lényeges a pontos táplálkozási anamnézis során tisztázni, hogy mi is okozhat tüneteket. Annak ellenére, hogy a rostgazdag étrend tünetet csökkentő hatását nem támasztották alá, javasolható az étrend rosttal történő kiegészítése. Néhány szakirodalom tünetprovokálónak ítélte meg a búza- és kukoricakorpát, míg a psylliummal kapcsolatban pozitív eredményeket tapasztaltak.
Probiotikumok alkalmazása (6): A Lactobacillus törzsek hatásossága nem bizonyított IBS-ben, míg a Bifidobaktériumoknak és a több törzset tartalmazó probiotikum készítményeknek lehet pozitív hatása. Azokat az étrendkiegészítőket, élelmiszereket, amelyek a probiotikum mellett fruktooligoszaccharidokat (FOS, prebiotikum) is tartalmaznak, kerülni érdemes.
Az IBS több okra visszavezethető betegség, így kizárólag az étrend megváltoztatásával nem szüntethetők meg a tünetek, de jelentősen csökkenthetők, így IBS esetén az étrend megváltoztatása és a mozgás feltétlen szükséges a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia mellett.
Felhasznált irodalom:
- Waldt. Treatment of irritable bowel syndrome. UptoDate. 2013. június 17.
- Nyúlasi. FODMAP diet. MDOSZ Konferencia. 2012. május 12.
- SH Barrett, PR Gibson. Fructose and lactose testing. Australian Family Physician 2012;41( 5): 293-296.
- Lomangino. The Low-FODMAP Diet: A New Treatment Approach for Irritable Bowel Syndrome. Formerly Nutrition and the M.D. 2012;38(6).
- PR Gibson, SJ Sheperd. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. J Gastroentero Hepatol. 2010;25:252–258.
- American College of Gastroenterology IBS Task Force. An evidence-based position statement ont he management of irritabile bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2009;104:S1.
- Staudacher et al. Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet. 2011;24(5):487-495.
- NICE guidelines. IBS in adults. 2008.
- S Kate. Limiting Certain Carbs May Help IBS. Environmental Nutrition. 2013;36(4): 7.