A Business Lincolnshire és a Lincolnshire Trading Standards elindított egy online oktatóvideót, hogy segítsen megbizonyosodni arról, hogy a vállalkozások tisztában vannak az allergénekkel kapcsolatos felelősségükkel.

A kormány a 15 éves Natasha Ednan-Laperouse halála után szigorúbb új törvényeket vezetett be az élelmiszer-allergénekkel kapcsolatban. Natasha sajnos meghalt, miután tudtán kívül szezámmagot evett egy szendvicsben, amelyet egy repülőtéri kávézóban vásárolt 2016-ban. Ezek az új címkézési szabályok Natasha törvénye néven váltak széles körben ismertté, és 2021-ben léptek életbe.

Az új oktatóvideó célja, hogy felhívja a figyelmet az allergén pontos jelölésének fontosságára, valamint a különféle élelmiszeripari vállalkozásokra vonatkozó törvényekre.

Angela Kane, a Lincolnshire-i kereskedelmi szabványokért felelős vezető, a Business Lincolnshire-rel dolgozik, hogy tanácsot adjon a helyi vállalkozásoknak. Azt mondta:

„Ha egy élelmiszeripari vállalkozásban dolgozik, az allergén képzés kulcsfontosságú. Ez a videós tréning értékes frissítést és emlékeztetőt ad a lincolnshire-i élelmiszeripari vállalkozásoknak és munkatársaiknak a pontos élelmiszer-allergén információk fontosságáról.

„Sajnos Natasha Ednan-Laperouse története nem az egyetlen a maga nemében, és az Egyesült Királyságban számos vásárló halt meg anafilaxiában, miután elfogyasztottak valamit, amiről nem tudták, hogy olyan összetevőt tartalmaz, amelyre allergiás volt.

„A Lincolnshire Trading Standards ellenőrzi az élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az általuk felszolgált élelmiszerekben nincsenek nem bejelentett allergének. De sokkal jobban szeretjük, ha a cégtulajdonosok képzik ki a személyzetüket, és soha nem kockáztatják, hogy egyik ügyfelet súlyos allergiás reakcióba is váltsák.”

A képzési videót most megtekintheti a Business Lincolnshire YouTube-csatornán .