A fokhagyma-allergia vagy a fokhagymával érintkező allergiás kontakt dermatitisz gyakori gyulladásos bőrbetegség, amelyet a fokhagyma olaja vagy pora okoz. Különösen azoknál alakul ki, akik friss fokhagymát vágnak és kezelnek, például szakácsoknál. A probléma jellemzően a nem domináns kéz hüvelyk-, mutató- és középső ujjain jelentkezik, amelyek általában a fokhagymagerezdeket tartják a vágás során. Az érintett ujjvégek aszimmetrikusan berepedeznek, megvastagodnak, majd a külső bőrréteg lehámlik. Súlyos esetben a sérült bőr akár másod- vagy harmadfokú égési sérülést is elszenvedhet.

A fokhagyma-dermatitisz hasonlít a tulipán-dermatitiszhez, és mechanikai, valamint kémiai hatások együttes eredménye. Az előbbi a bőr dörzsölése által okozott sérülésből ered, míg az utóbbi fő oka a diallil-diszulfid (DADS) nevű vegyület, amelyhez kapcsolódnak az alil-propil-diszulfid és az allicin is. Ezek az anyagok az Allium nemzetségbe tartozó növények – például fokhagyma, hagyma és póréhagyma – olajaiban találhatók meg.

A fokhagyma-allergiát már legalább 1950 óta ismerik. Nemcsak kézi érintkezés váltja ki; a fokhagymapor belélegzése vagy nyers fokhagyma elfogyasztása is okozhatja, bár ezek az esetek viszonylag ritkák. A DADS a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható kesztyűn keresztül is áthatol, ezért a kesztyűviselés nem nyújt hatékony védelmet a fokhagyma-allergia ellen. A kezelés magában foglalja a fokhagyma olajával és gőzeivel való érintkezés kerülését, valamint gyógyszeres terápiát, például napi 25 mg acitretin szájon át történő alkalmazását, vagy a PUVA-terápiát, amely során 12 héten át psoralent és ultraibolya fényt alkalmaznak az érintett bőrfelületen.

Fokhagyma-allergia: Amit tudni érdemes

A fokhagyma-allergia olyan állapot, amely különböző tüneteket idézhet elő, mint például bőrkiütések, csalánkiütés vagy akár légzési nehézségek. Ez az allergiás reakció akkor lép fel, amikor a szervezet tévesen káros anyagként azonosítja a fokhagymát. A probléma kezelése magában foglalja a fokhagyma kerülését és egy adrenalin-injektor (EpiPen) használatát sürgősségi esetekben.

Mi okozza a fokhagyma-allergiát?

A fokhagyma-allergia az immunrendszer reakciójából fakad, amikor az fokhagymát veszélyes anyagként érzékeli. Az immunrendszer ekkor hisztamint és antitesteket szabadít fel, amelyek különböző tüneteket okoznak. Az allergia nem azonos az intoleranciával: míg az utóbbi emésztési problémákhoz, például puffadáshoz vagy hányingerhez vezet, az előbbi intenzívebb tüneteket válthat ki, például csalánkiütést vagy anafilaxiát.

A fokhagyma-allergia tünetei

A tünetek személyenként változhatnak, és az alábbiak lehetnek:

  • Csalánkiütés, viszketés vagy bőrelszíneződés.
  • A száj, a nyelv vagy a torok duzzanata.
  • Légszomj vagy légzési nehézség.
  • Hasi fájdalom, hasmenés vagy hányinger.
  • Szapora pulzus, szédülés, ájulás.
  • Súlyos esetekben anafilaxia.

A reakció nyers fokhagyma fogyasztása után akár két órán belül jelentkezhet, míg a fokhagymaporral való érintkezés enyhébb tüneteket okozhat.

Keresztreakciók és kockázati tényezők

A fokhagyma az Allium nemzetség tagja, amelyhez hagyma, metélőhagyma és póréhagyma is tartozik. Ezek a növények hasonló fehérjéket tartalmaznak, így keresztreakciót válthatnak ki. A családi allergiás hajlam, az asztma vagy az ekcéma növelheti a fokhagyma-allergia kialakulásának esélyét.

Diagnózis és kezelés

Az allergia diagnosztizálása bonyolult, mivel az emberek gyakran több különböző élelmiszert fogyasztanak egyszerre. Az allergológus bőrpróbát vagy vérvizsgálatot végezhet, hogy azonosítsa a kiváltó okot. Súlyos esetekben ételprovokációs teszt is alkalmazható, amely során az orvos felügyelete mellett kell fokhagymát fogyasztani.

A kezelés alapja a fokhagymával való érintkezés teljes elkerülése. Enyhe tünetek esetén antihisztaminok, súlyos esetekben adrenalin-injektor használata ajánlott. Fontos, hogy a páciensek tájékozottak legyenek az élelmiszerek összetevőiről, mivel a fokhagyma gyakran rejtett formában is jelen van különböző készítményekben, például salátaöntetekben, levesekben vagy szószokban.

Kilátások és életmód

A fokhagyma-allergia ritka, de komoly kihívást jelenthet a mindennapi életben. Az éttermekben érdemes tájékoztatni a személyzetet az allergiáról, és mindig figyelmesen ellenőrizni az ételek összetevőit. Bár a gyermekek kinőhetik az élelmiszer-allergiákat, a felnőttek esetében ez ritkább.

A fokhagyma-allergiával való együttélés folyamatos éberséget igényel, de megfelelő tájékozottsággal és elővigyázatossággal elkerülhetők a súlyos reakciók. Ha bármilyen allergiás tünetet tapasztal, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.