A pénzcentrum cikke alapján

2023-ban a minimálbér alapján a meghatározott adókedvezmény éves összege 139 200 forint lesz. Ezt a kedvezményt azok igényelhetik, akik bizonyos betegségekkel, ételérzékenységgel vagy -intoleranciával élnek. Ehhez csak a szükséges dokumentumokat kell beadni a megfelelő hivatalba. Sajnos sok beteg nem tud arról, hogy jogosult lenne erre a kedvezményre, amelyet visszamenőlegesen is igénybe lehet venni. Most bemutatjuk, mely betegségek esetén lehet igénybe venni ezt a havi 11 600 forintos kedvezményt.

2022. december 15-én létrejött egy megállapodás, és december 23-án egy hivatalos rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Ez alapján 2023-ban a minimálbér 16%-kal növekszik, így bruttó 232 000 forintra emelkedik, míg a garantált bérminimum bruttó 296 400 forintra nő, ami 14%-os emelkedést jelent. Ez a növekedés elsősorban azoknak a dolgozóknak nyújt előnyöket, akik minimálbért vagy garantált bérminimumot kapnak. Emellett lehetőség van arra is, hogy a minimálbér felett keresők bére is növekedjen ezen változás hatására. A minimálbér emelése miatt 2023-ban számos egyéb juttatás összege is emelkedik, amelyek kiszámításánál a minimálbér szolgál alapul. Ilyen juttatás például az adóalapkedvezmény, amely bizonyos betegségben szenvedő emberek számára elérhető.

Súlyosan fogyatékos magánszemélynek azt kell tekinteni, aki az ebben a kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Kinek jár?

Az adókedvezmény nem segély, hanem egy engedmény, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján. Azok lehetnek jogosultak, hogy kevesebb adót fizessenek a többi adózónál, akik olyan betegségekben szenvednek, melyeket a törvény súlyos fogyatékosságként határoz meg. A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet összesen 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adóalapkedvezmény, melyeket a leleteik és a betegségek BNO kódja alapján a betegek is azonosíthatna

Például:

egyes immunbetegségek, egyes emésztőszervi betegségek (pl. Crohn-betegség, coeliakia, egyes felszívódási zavarok, stb.)
A betegségek pontos listáját ezen a linken olvashatja.

Milyen igazolás szükséges a betegség miatti adókedvezmény igényléséhez?

Az adókedvezmény igényléséhez szükséges orvosi igazolás beszerzése nem a szokványos úton, a kezelő- vagy ambuláns lapon történik. Külön orvosi igazolásra van szükség, amelyről bővebb információ ebben a cikkben található, beleértve a kitöltendő nyomtatványt is: Orvosi igazolás betegség adókedvezményéhez.

Amennyiben fogyatékossági támogatást kap, nincs szükség külön igazolás beszerzésére, ebben az esetben a támogatást megállapító határozat szolgál igazolásként.

Lehetőség van-e utólag, évekre visszamenőleg igénybe venni az adókedvezményt?

Igen!

Amennyiben a betegség diagnosztizálása évekkel ezelőtt történt, de csak most szerez tudomást az adókedvezmény lehetőségéről, úgy lehetősége van a korábbi évek adóbevallásainak önellenőrzés útján történő módosítására, és visszaigényelheti az adót.

Jelenleg (2023-ban) az 2021, 2020, 2019, 2018, és 2017. évekre vonatkozóan lehet adóvisszatérítést kérni utólag, 2023. december 31. a határidő. Összesen tehát öt év adóját igényelheti vissza utólagosan!