Néhány ember pontosan tudja, milyen élelmiszer okozza az allergiáját. Például, ha földimogyorót vagy földimogyorót tartalmazó terméket esznek, azonnal kiütés alakul ki rajtuk. Másoknak orvosi segítségre van szükségük a probléma okának megtalálásához. Néha a tünetek sok órával azután jelennek meg, hogy az illető megette a problémás ételt, ami megnehezíti a probléma azonosítását.

Szerencsére az allergológusok specializált képzést kapnak, ami őket az élelmiszer-allergiák tesztelésében és diagnosztizálásában szakértőkké teszi!

Az Első Időpont

Az első lépés a megkönnyebbülés felé, hogy időpontot egyeztet egy allergológussal a megfelelő diagnózis felállítása érdekében. Az allergológus több dolgot is értékel a diagnózis felállítása előtt, és jó tudni, mire számíthat.

Az allergológus első lépese, hogy részletes orvosi anamnézist készít. Részletes kérdéseket tesz fel az allergia tüneteinek előzményeiről, az étrendjéről, a család orvosi előzményeiről, és az otthonáról és lakókörnyezetéről. Néhány kérdés, amit az allergológus feltehet:

  • A tünetek, amiket tapasztal, miután megeszi az ételt.
  • Mennyi idővel az étkezés után jelentkeznek ezek a tünetek.
  • Mennyi ételt fogyasztott.
  • Milyen gyakran fordult elő a reakció.
  • Előfordul-e más ételekkel is.
  • Mindig előfordul-e, amikor megeszi az ételt.
  • Milyen orvosi kezelést kapott, ha egyáltalán kapott, a tünetek jelentkezése után.

Ezek a kérdések segítenek az allergológusnak megtudni, mi okozza az allergiáját, vagy mi súlyosbítja a tüneteit. Például a levegőben lévő pollen allergia, mint a parlagfű pollen, okozhat duzzanatot vagy viszketést az Ön szájában és torokában, ha bizonyos ételeket eszik, mint a dinnye.

Az allergológus javasolhat allergiateszteket, mint például bőrteszt vagy vérvizsgálat, hogy megállapítsa, van-e élelmiszer-allergiája. Az élelmiszer-érzékenység jelezhető egy bőr prick teszt vagy egy vérvizsgálat során, de nem mindig mutatja a valódi allergiát, hacsak nem volt korábbi reakció az ételre. Ezek a tesztek segíthetnek azonosítani a tünetek okait, de nem tudják abszolút bizonyossággal megállapítani, hogy valakinek van-e élelmiszer-allergiája. Szükség esetén orális étel kihívás tesztet lehet alkalmazni a problémát okozó étel egyértelmű megerősítésére.

Amikor élelmiszer-allergia gyanúja áll fenn, kritikus fontosságú, hogy konzultáljon egy allergológussal, aki eldöntheti, melyik élelmiszer-allergia teszteket kell elvégezni, megállapítani, hogy van-e élelmiszer-allergia, és tanácsot adni az élelmiszer-allergia kezeléséről, miután a diagnózist felállították. Eliminációs Diéta

Az allergológus szűkítheti az allergiát okozó ételek keresését egy speciális diéta alkalmazásával. Megkérheti, hogy vezessen egy napi ételnaplót. A naplóban feljegyzi minden elfogyasztott ételt és gyógyszert, valamint a napi tüneteket.

Ha csak egy vagy két étel okoz allergiát, megpróbálhatja elkerülni őket. Ebben a diétában egyáltalán nem eszik a gyanús ételt egy-két hétig. Ha az allergiás tünetek csökkennek ezen időszak alatt, és ismét fellángolnak, amikor újra megeszi az ételt, akkor nagyon valószínű, hogy ez az étel okozza az allergiát.

Azonban azt, hogy melyik ételt kell elkerülni (és mennyi ideig), és mikor kell újra enni az ételt (ha egyáltalán), az allergológusával együtt kell eldönteni. Soha ne próbálkozzon még egy kis mennyiségű olyan étel megkóstolásával sem, amelyről az allergológus megállapította, hogy anafilaxiás kockázatot jelent.

Az allergológus meg akarja erősíteni ezeket a diétateszteket egy kihívás teszttel. Az élelmiszer-allergia tesztelése nagyon fontos lépés az élelmiszer-allergiák diagnosztizálásában. Élelmiszer-Allergia Tesztelés

Ha helyesen végezzük el, és egy testület által tanúsított allergológus értelmezi, a bőrtesztek vagy a vérvizsgálatok megbízhatóak, és ki tudják zárni vagy be tudják igazolni az élelmiszer-allergiát.

Az allergológus értelmezni fogja a teszteredményeket, és felhasználja őket a diagnózis segítségére. Bár mindkét teszt jelzi az élelmiszer-allergiát, egyik sem döntő. Egy pozitív teszteredmény egy adott ételre nem mindig jelzi, hogy a beteg reagálni fog-e erre az ételre, ha megeszi. Egy negatív teszt hasznosabb az élelmiszer-allergia kizárásához. Egyik teszt sem tudja megjósolni, mennyire súlyosan fog a beteg reagálni, ha megeszi a specifikus ételt. Néhány ember „allergiás” egy ételre (bőr vagy vérvizsgálat alapján), mégsem tapasztal tüneteket, amikor megeszi az ételt.

Bőrtesztelés

A bőr prick teszteket orvosi rendelőben végezzük, és az eredmények 15-30 percen belül rendelkezésre állnak. Egy nővér vagy az allergológus végzi el ezeket a teszteket a beteg karján vagy hátán, a bőrt egy kis, steril szondával szurkálja meg, amely egy csekély mennyiségű ételallergént tartalmaz. A teszteket pozitívnak tekintjük, ha wheal (egy szúnyogcsípéshez hasonló dudor) alakul ki a helyszínen.

Az eredmény nem feltétlenül jósolja meg, milyen súlyos lehet a reakciója, ha megeszi az ételt.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálatok, amelyek kevésbé érzékenyek, mint a bőr prick tesztek, megmérik az IgE antitest mennyiségét a vizsgált specifikus ételekhez képest. Az eredmények általában egy-két hét alatt állnak rendelkezésre, és számszerűen kerülnek jelentésre.

Az egy adott ételhez talált IgE antitestek szintje nem feltétlenül jósolja meg, milyen súlyos lehet a reakciója, ha megeszi az ételt.

Étel – Kihívás

A teszteredmények megerősítésére az allergológus javasolhatja az orális étel kihívás tesztet, amely az arany középút az élelmiszer-allergia diagnosztizálásában. Azonban az eljárás költséges, időigényes, és néhány esetben potenciálisan veszélyes lehet, ezért nem rutinszerűen hajtják végre.

Az orális étel kihívás teszt során a betegnek fokozatosan növekvő mennyiségű gyanús allergiát okozó élelmiszert adnak egy időszak alatt, szigorú allergológus felügyelete mellett. Sürgősségi gyógyszereknek és sürgősségi felszereléseknek rendelkezésre kell állniuk ezen eljárás során.

Az orális étel kihívás teszteket az is elvégezheti, hogy megállapítsa, egy beteg kinőtte-e az élelmiszer-allergiát. Élelmiszer-Allergia Diagnózis

Az élelmiszer-allergiák diagnosztizálása bonyolult lehet. Az élelmiszer-allergia tünetei személyenként változhatnak, és egyetlen egyén sem tapasztal mindig ugyanazokat a tüneteket minden reakció során. Az élelmiszer-allergiás reakciók érinthetik a bőrt, a légzőrendszert, az emésztőrendszert és/vagy a keringési rendszert, és az emberek különböző korokban alakíthatnak ki élelmiszer-allergiákat.

Az allergológus mind a teszteredményeket, mind az orvosi előzményeket figyelembe veszi az élelmiszer-allergia diagnózis felállításakor.

Ha élelmiszer-allergiát diagnosztizálnak Önnél, az allergológus epinefrin auto-injektort ír fel, és megtanítja, hogyan kell használni.

Óvatosnak kell lennie, hogy elkerülje azoknak az ételeknek az elfogyasztását, amelyekre allergiás. Kérdezze meg allergológusától, milyen biztonsági óvintézkedéseket kell tennie.