AZ EGYIK LEGGYAKORIBB ÉTELALLERGIÁJA CSECSEMŐKNÉL

A tehéntejfehérje-allergia (CMPA) gyakran változatos és nem specifikus tünetekkel jár, így nehéz diagnosztizálni és kezelni.

Fontos tények a tehéntejfehérje allergiáról

Mi a tehéntejfehérje allergia?

A tehéntejfehérje-allergia (CMPA) az egyik leggyakoribb ételallergia az első életévben. Akkor fordul elő, amikor a csecsemő immunrendszere abnormálisan reagál a tehéntejben lévő fehérjékre, amelyek vagy az anyától szoptatás közben, vagy a tehéntejfehérje-tartalmú tápszerektől és kiegészítő táplálékoktól kerülnek át. Az immunreakció lehet immunglobulin (Ig)E által közvetített, nem IgE által közvetített vagy vegyes. A reakciók lehetnek azonnali (korai) reakciók, amelyek az expozíció után percekig vagy órákig jelentkeznek, és/vagy késleltetett (késői) reakciók, amelyek a lenyelést követően 48 órával vagy akár egy héttel is jelentkezhetnek. Az azonnali reakciók nagyobb valószínűséggel érintik az IgE-t, de egyes csecsemőknél azonnali és késleltetett reakciók kombinációja is előfordulhat.

A tejfehérje allergia előfordulása és gyakorisága

Prospektív kohorsz tanulmányok Európában egy 10 éves előfordulási gyakoriságot javasolnak 1,9%-tól 4,9%-ig a tejfehérje allergiában csecsemőkorban. Egy meta-analízis is alátámasztja ezt, ahol a tejfehérje allergia előfordulási arányai 2% és 3% között mozognak a egy év alatti csecsemőknél.
A gyermekek többsége kinövi a tejfehérje allergiát: a gyermekek 50%-a 1-2 éves korra kinövi, ez az arány 80%-ra nő a 4 éves korig. A tejfehérje allergia 90%-a 6 éves korig megoldódik.

A TEJFEHÉRJE ALLERGIA IMMUNHATÁSA

A tejfehérje allergia egy immun által közvetített betegség. Kapcsolódik egy túlaktív immunrendszerhez, megnövekedett bél áteresztő képességhez és a bélflóra egyensúlyának felborulásához, ami befolyásolhatja a csecsemők immunrendszerének érését. Ez megnövekedett fertőzési kockázatot és jövőbeli allergiák kialakulásának kockázatát is eredményezhet.

A TÁPLÁLKOZÁSI TÁMOGATÁS JELENTŐSÉGE

Dietetikai támogatás nélkül a tejfehérje allergiában és/vagy több ételallergiában szenvedő gyerekek megnövekedett tápanyaghiány kockázattal élnek, ami jelentősen alacsonyabb növekedési paramétereket eredményezhet. Amikor az élelmiszer-allergiás csecsemők elkezdenek kiegészítő táplálékot fogyasztani, a folyamatos dietetikai támogatás fontos, mivel a gondozók számára kihívást jelenthet a megfelelő kizáró étrend biztosítása, amely elegendő energiát és tápanyagot biztosít.

ÉTELALLERGIA VAGY NEM ALLERGIÁS ÉTELÉRZÉKENYSÉG

A nem allergiás ételérzékenységek, mint az intoleranciák, bizonyos élelmiszerek összetevőinek, például a laktóznak vagy fruktóznak az emésztésének képtelenségéből erednek, vagy kevésbé gyakran, az élelmiszer-színezékekből, adalékanyagokból vagy tartósítószerekből. A nem allergiás ételérzékenységek nem érintik az immunrendszert és sokkal gyakoribbak, mint az ételallergiák.

Az élelmiszer-allergiák bizonyos élelmiszerekben lévő allergénekre adott immunológiai reakcióval keletkeznek. Ezek az allergének majdnem mindig fehérjék. Más élelmiszer-összetevők, például a laktóz és egyéb szénhidrátok, nem gyakran működnek allergénként. Bizonyos allergének több reakciót okoznak, mint mások. Íme a nyolc leggyakoribb allergén, amelyek körülbelül a gyermekkori ételallergiás reakciók 90 százalékáért felelősek. A csecsemők és kisgyermekek körében növekszik az allergia előfordulása.

NE KEVERJÜK ÖSSZE A LAKTÓZ INTOLERANCIÁT A TEJFEHÉRJE ALLERGIÁVAL

A laktóz intolerancia a laktóz (a tejben lévő cukor) emésztésének és felszívódásának csökkenő képességéből ered a laktáz enzim hiánya miatt. Nagyon ritka csecsemőkben és az 5 évnél fiatalabb gyermekekben, beleértve azokat is, akik tejfehérje allergiásak.

Az anyatej természetesen magas laktóztartalmú, ami előnyös a csecsemők egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. Energiát biztosít és támogatja a kalcium felszívódását. A laktóz elősegíti a egészséges bél mikrobióta kialakulását. Ezért a laktózt nem szabad indokolatlanul eltávolítani a csecsemő étrendjéből.

TEJFEHÉRJE ALLERGIA

3% a csecsemők körében, akik nem idősebbek mint 1 év Laktóz intolerancia

Nagyon ritka a 5 évnél fiatalabb gyermekek körében

A világ lakosságának 65%-a felnőttkorban laktóz intoleráns.