SAN ANTONIO – Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia éves találkozóján bemutatott adatok szerint a fokhagymaallergia gyakoribb és veszélyesebb lehet, mint a szolgáltatók gondolják.

„Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy előfordul, és ez probléma is lehet” – Thomas B. Casale, MD, belgyógyász és gyermekgyógyász professzor, valamint az allergia, asztma és immunológia osztályának klinikai és transzlációs kutatásának vezetője, Egyetem a dél-floridai Morsani Orvostudományi Főiskola munkatársa mondta Healionak.

A fokhagymával vagy Allium sativummal szembeni IgE által közvetített allergiás reakciókról ritkán számolnak be, annak ellenére, hogy világszerte széles körben alkalmazzák – mondták a kutatók.

A 2017 májusa és 2021 októbere között gyűjtött adatok felhasználásával a kutatók 132 fokhagymaallergiás beteget (58% nő; 80% fehér) találtak a Food Allergy Research & Education (FARE) betegnyilvántartásában szereplő körülbelül 13 000 bejegyzés között.

“Több mint 200 különböző dologra jelentettek allergiát” – mondta Casale, hozzátéve, hogy a fokhagyma az “egyéb” kategóriában a vezető allergén a tej, tojás, uszonyos hal, kagyló, földimogyoró, dió és búza “kilenc nagy” allergénje után. , szója és szezám.

„Ez nagyon meglepő volt számomra” – mondta Casale.

A diagnózis felállításának kora a populáción belül terjedt: 36%-uk 10 éves vagy annál fiatalabb, 23%-a 11 és 25 év közötti, 37%-a 26 és 64 év közötti, és 4%-a 65 éves vagy annál idősebb korban diagnosztizált.

„Régebbi korban diagnosztizálták őket” – mondta a Healionak Walaa Hamadi, MD, a Morsani Orvostudományi Főiskola allergiával és immunológiájával foglalkozó másodéves munkatárs. “A családban is nagyobb arányban fordult elő ételallergia.”

A betegek nagyobb valószínűséggel kaptak komorbid allergiás rhinitist, asztmát vagy atópiás dermatitist.

Pontosabban, a csak fokhagymaallergiában szenvedők 39%-ának, a más ételallergiában szenvedőknek pedig 28%-ának volt allergiás nátha; A csak fokhagymaallergiában szenvedők 46%-a, a más ételallergiában szenvedők 32%-a volt asztmás; és a csak fokhagymaallergiában szenvedők 47%-a és a más ételallergiában szenvedők 33%-a szenvedett atópiás dermatitiszben.

Ezen túlmenően ezek közül a betegek közül 34 allergiáról számolt be egy másik A llium fajra is , mint például a hagyma, a mogyoróhagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma vagy a metélőhagyma. A kutatók megjegyezték, hogy az egyetlen klinikailag releváns fokhagyma-allergén, amelyet a mai napig azonosítottak, az alliin-liáz, amely erős keresztreaktivitást mutatott fajokból származó alliin-liázokkal más Allium- .

A fokhagymaallergiák kétharmadát allergológus diagnosztizálta, beleértve a bőrszúrási teszteket (74%), a jelentős IgE-t (58%), az étkezési naplókat (26%), a táplálékkiürítést (25%) és az orális táplálékkihívást (10%). .

Hamadi megjegyezte, hogy jelentős azoknak a betegeknek a száma, akik reakcióik miatt kerültek kórházba.

„Nem úgy volt, hogy „elmentem az allergológusomhoz, és kivizsgáltak”. Ez volt: „Nem, ezért a reakció miatt kerültem a kórházba” – mondta. – Azt hiszem, ez volt számomra az, ami a legjobban feltűnt.

Összességében a fokhagymaallergiára reagáló betegek 56%-a került az orvosi osztályba, 19%-a kórházba került, 6%-a pedig az intenzív osztályra került. A tudatosság hiányával együtt ezek a reakciók valódi veszélyeket rejtenek magukban, mondták a kutatók.

„Sokszor látunk olyan betegeket, akiknél akut allergiás reakció lép fel evés után, és fogalmuk sincs, honnan ered” – mondta Casale.

A fokhagyma népszerűsége növeli a kockázatot – folytatták a kutatók.

„Úgy érzem, ez még a földimogyorónál is elterjedtebb, mert nem lehet kikerülni előle” – mondta Hamadi. “Úgy tűnik, mindenben van fokhagyma kivonat, ezért ijesztő lehet.”

„Ha a betegek fokhagymaallergiában szenvednek, azt mondjuk nekik, hogy kerüljék el, és valószínűleg vigyenek magukkal EpiPen-t, mert a fokhagyma nagyon sokféle dologban megtalálható” – mondta Casale.

A kutatók azt tanácsolták a szakembereknek, hogy legyenek tisztában azzal, hogy a fokhagyma allergia lehetséges diagnózis.

„Ne feledje, hogy a fokhagyma gyakoribb lehet, mint gondolnánk, és gondoljon rá, ha talál valakit, és nem biztos abban, hogy az illető mire allergiás, de meg van győződve arról, hogy IgE-közvetített reakciója van az élelmiszerre.” – mondta Hamadi.

„Azt hiszem, közzé kell tennünk, és tudatosítanunk kell az emberekben, hogy ez létezik” – mondta Casale.