A bélrendszer egészsége egyre inkább összefügg a jobb életmóddal, de a szakértők kezdik felfedezni, hogy ez még fontosabb lehet, mint elsőre gondolták.

Egy új kutatás kimutatta, hogy a bélrendszer egészsége összefüggésbe hozható az ételallergia elleni küzdelem képességével.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem docense, Alice Lee elmondta, hogy a kutatások azt mutatták, hogy az ételallergiás betegek bélmikrobióma közösségei kevésbé változatosak, és ez érzékenyebbé tette őket az ételallergiák kialakulására, és későbbi életük során küzdenek ellene.

“Az egészséges bélben sok-sok különböző mikroorganizmus lesz, ez a sokféleség nagyon fontos” – mondta.

Lee egyetemi docens szerint az emberek immunterápiával kezdik kezelni allergiájukat .

Az immunterápia egy módja annak, hogy az emberek rezisztenciát alakítsanak ki azokkal szemben, amelyekre allergiásak, deszenzibilizációval.

Az allergia egyike azoknak a dolgoknak, ahol, ha elkerüli az allergiát, jól van, de ha tudatlanul ki van téve… az embert ölhet-Alice Lee docens

Ez a folyamat nagymértékben megnöveli az általuk fogyasztható allergiát kiváltó élelmiszerek mennyiségét.

éldául az immunterápia után a páciens nem tud megenni egy egész zacskó földimogyorót, de valószínű, hogy nem kerül kórházba, ha nyomok az ételükbe kerülnek.

Ez a gyakorlat kezd népszerűvé válni, különösen a tengerentúlon, és Lee egyetemi docens szerint a gyakorlat a betegek körülbelül 70 százalékánál sikeres.

“Ez (immunterápia) azért fontos, mert az allergia egyike azon dolgoknak, ahol, ha elkerüli az allergiát, jól vagy, de ha tudatlanul érsz szembe vele… megölhet egy embert” – mondta.

Lee egyetemi docens azonban azt mondta, hogy az immunterápia sikeressége érdekében fontos, hogy a betegek először egészséges bélmikrobiómákat fejlesszenek ki.

Hogyan őrizzük meg a bélrendszer egészségét és a mikrobiomákat

A NICM Egészségügyi Kutatóintézetének, Dr. Deep Jyoti Bhuyan szerint a bélrendszer egészségének javítása számos módon segíti a szervezetet, beleértve az emésztést, az immunrendszerünket és még a hangulatunkat is.

Dr. Bhuyan szerint szinte minden betegség valamilyen módon összefügg a bélrendszer egészségével.

“Bár a kutatás még csak a kezdeti szakaszban jár, a jelek szerint ha egészséges táplálkozással, napi testmozgással és jó alvással gondoskodik a bélmikrobiómáról, akkor sok betegséget elkerülhet, köztük a cukorbetegséget, az elhízást. és még a rák is” – mondta.

A bélrendszer gondozása érdekében Dr. Bhuyan azt tanácsolta az embereknek, hogy táplálkozzanak változatosan, és ami a legfontosabb, vegyenek be több élelmi rostot .

Az egészséges bélrendszer fenntartásához gyümölcsben, zöldségben, gabonában és diófélékben gazdag étrendre volt szükségünk.

Fontos, hogy az embereknek kerülniük kell a korlátozó diétákat, amelyek korlátozzák a szénhidrátokat.

Ha egészséges táplálkozással, napi testmozgással és jó alvással gondoskodik a bélmikrobiómáról, akkor sok betegséget elkerülhet, beleértve a cukorbetegséget, az elhízást és a rákot is.-Dr. Deep Jyoti Bhuyan

“A bél mikrobióma fenntartásához és virágzásához oldható rostokra van szükség az étrendben, és a legjobb módja annak, hogy sok összetett szénhidrátot egyél” – mondta.

Dr. Bhuyana azt mondta, hogy az erjesztett ételek, például a savanyú káposzta és a kimchi fogyasztása ideális a bélrendszer működésének további erősítésére, mivel egyszerre biztosítanak prebiotikumot és probiotikumot.

Dr. Bhuyana szerint az is létfontosságú, hogy ne hagyatkozzunk a táplálékkiegészítőkre a tápanyagellátásban.

“Nem vagyok nagy rajongója a vény nélkül kapható étrend-kiegészítőknek… inkább megpróbálhatja ezeket olyan forrásokból, mint a természetes élelmiszerek beszerezni, és sok rostot enni” – mondta.

Hogyan védekezhetünk még az ételallergiák ellen?

Lee egyetemi docens elmondta, hogy számos módszer létezik az ételallergiák megelőzésére, mielőtt elterjedt volna.

Mivel sok allergia alakul ki kora gyermekkorban, fontosnak tartotta a kockázat csökkentésének módjait a terhesség alatt és után is összpontosítani.

Korábban azt tanácsolták a nőknek, hogy kerüljék az allergéneket a terhesség alatt, de szerinte ez rossz tanács.

Ehelyett az embereknek úgy kellene fejleszteniük immunrendszerüket, hogy a lehető legtöbb allergénnek tegyék ki magukat – mondta.

Lee egyetemi docens szerint kulcsfontosságú, hogy ez a baba életének első évében is folytatódjon, és a szülők többféleképpen is kitehetik gyermekeiket ezeknek az allergéneknek.

Az első az volt, hogy allergéneket vittek be a csecsemők ételébe az elválasztási folyamat során, a második pedig a szoptatás során.

A csecsemők szoptatása az anyatejen keresztül ki van téve az anyjuk mikrobiómáinak , valamint megismertetik velük az anya által fogyasztott allergénekkel.