Mi az a bőrszúrási teszt?

Hogyan működik a bőrszúrási teszt?

Az allergiatesztek aranyszabványa olyan egyszerű, mint a bőr megszurkálása, kis mennyiségű anyag behelyezése és várakozás, hogy mi történik. Ha allergiás az anyagra, vöröses, magas dudor jelenik meg körülötte vörös gyűrűvel. Ez a dudor erősen viszkethet.

Mi az allergén?

Allergén minden olyan anyag, amely allergiás reakciót vált ki . Ha egy bőrszúrási teszt során allergént helyeznek a bőre egy rétege alá, az immunrendszere túlpörög. Antitesteket küld ki, hogy megvédje magát az általa ártalmasnak vélt anyagok ellen.

Amikor az allergén egy bizonyos típusú antitesthez kötődik, ez vegyi anyagok, például hisztamin felszabadulását váltja ki. A hisztamin hozzájárul az allergiás reakcióhoz. E reakció során bizonyos dolgok történnek a szervezetben:

 • Az erek kitágulnak és porózusabbá válnak.
 • A folyadék kiszivárog az erekből, ami bőrpírt és duzzanatot okoz.
 • A szervezet több nyákot termel, ami orrduguláshoz, orrfolyáshoz és könnyes szemekhez vezet.
 • Az idegvégződéseit stimulálják, ami viszketést, kiütést vagy csalánkiütést okoz.
 • A gyomrod több savat termel.

Súlyosabb esetekben két másik dolog is előfordulhat:

 • Vérnyomása leesik a kitágult erek miatt.
 • Légútjai megduzzadnak, hörgői összehúzódnak, ami megnehezíti a légzést.

Mire számíthat a teszt elvégzése után

Mielőtt bőrtesztet végezne, orvosa beszélni fog Önnel. Megvitatja egészségügyi történetét, tüneteit és azokat a kiváltó tényezőket, amelyek úgy tűnik, hogy beindítják az allergiát. Kezelőorvosa ezeket az információkat fogja felhasználni annak meghatározására, hogy mely allergéneket használja a vizsgálatok során. Orvosa akár három vagy négy anyagra, vagy akár 40-re is megvizsgálhatja Önt.

A tesztet általában a kar belső oldalán vagy a hátán végzik. Általában egy nővér végzi a tesztet, majd orvosa felülvizsgálja reakcióit. A tesztelés és az eredmények értelmezése általában kevesebb, mint egy órát vesz igénybe, de az idő a vizsgált allergének számától függ.

Hogyan készüljünk fel a tesztelésre

Az Ön fő feladata a vizsgálat előtt az, hogy részleteket közöljön allergiájáról, például arról, hogy mikor és hol jelentkezik az allergia, és hogyan reagál a szervezete.

A vizsgálat előtt nem szabad antihisztaminokat szedni. Tájékoztassa allergológusát, hogy általában milyen antihisztamint szed. A működésétől függően előfordulhat, hogy több mint egy hétig ki kell kapcsolnia. Ez magában foglalja a megfázás vagy allergia elleni gyógyszereket, amelyek antihisztamint tartalmaznak más anyagokkal kombinálva.

Más gyógyszerek is megváltoztathatják a bőrszúrási teszt eredményét, ezért ezt meg kell beszélnie az allergológussal, ha egy ideig el kell halasztania a szúrásukat a vizsgálatig. A vizsgálat napján ne használjon testápolót vagy parfümöt a bőr azon a részén, ahol a tesztet elvégzik.

Lehet, hogy a tesztje pozitív allergénre mutat, de soha nem mutatják az allergia tüneteit. Hamis pozitív vagy hamis negatív eredményt is kaphat. A hamis negatív üzenet veszélyes lehet, mert nem jelzi azt az anyagot, amelyre allergiás, és nem fogja tudni, hogy kerülje el. Még mindig jó ötlet a vizsgálat elvégzése, mert az allergiát kiváltó anyagok azonosítása lehetővé teszi, hogy orvosával együtt dolgozzon ki egy kezelési tervet a tünetek enyhítésére.

A teszt végrehajtása

A teszt végrehajtásához:

 1. A vizsgálandó bőrfelületet alkohollal tisztítják meg.
 2. A nővér egy sor nyomot hagy a bőrén. Ezeket a jeleket arra használjuk, hogy nyomon kövessék a különböző allergéneket és azt, hogy a bőr hogyan reagál rájuk.
 3. Minden allergénből egy kis csepp kerül a bőrére.
 4. A nővér minden csepp alatt enyhén megszúrja a bőr felületét, így kis mennyiségű allergén beszivárog a bőrbe. Az eljárás általában nem fájdalmas, de egyesek kissé irritálónak találják.
 5. A teszt ezen részének befejezése után meg kell várnia a reakciókat, amelyek általában 15-20 percen belül tetőznek . Ha allergiás egy anyagra, vörös, viszkető dudor alakul ki. Az a terület, ahol az allergént helyezték, úgy fog kinézni, mint egy szúnyogcsípés, amelyet egy piros gyűrű veszi körül.
 6. Reakcióit értékeljük és mérjük. A bőrreakcióból származó dudorok általában néhány órán belül eltűnnek.

A bőrszúrás-teszt minden korosztályon elvégezhető, még 6 hónaposnál idősebb csecsemőkön is . Széles körben használják és a legtöbb esetben biztonságos. Ritkán a bőrszúrási teszt súlyosabb típusú allergiás reakciót válthat ki. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében súlyos reakciók szerepeltek. Gyakoribb ételallergia esetén is. Kezelőorvosa készen áll ezeknek a reakcióknak a felismerésére és kezelésére.