A fenyőmaggal szembeni allergia viszonylag ritka. Ennek ellenére súlyos allergiás reakciók léphetnek fel. Ebből a cikkből megtudhatja, mely tünetek mutatják a fenyőmag-allergiát, és mely ételeket érdemes kerülni, ha allergiás.

Fenyőmag-allergia: ezek a tünetek

A fenyőmag a fenyő tobozában található. A fenyő fenyőfélék családjába tartozik, és leginkább a mediterrán országokban terem, Németországban ritkán fordul elő. adott reakciók fenyőpollenre A ezért meglehetősen elszigetelt esetek Németországban. Az allergiát általában a magvak elfogyasztása váltja ki.

 • Általában a fenyőmag -allergia tünetei szinte ugyanazok mint bármely ételallergiáéi. Az allergia súlyosságától függően különböző tünetek is jelentkezhetnek.
 • Az allergia általában először az érintett személy szájában jelentkezik. Az allergiás személy a fenyőmag elfogyasztása után perceken belül viszketést, bizsergést vagy égést észlelhet a szájában, a nyelvében és az ajkában. Pattanások és pustulák is megjelenhetnek a nyelven.
 • Ez a reakció az úgynevezett orális allergiás szindróma, és viszonylag gyakran előfordul. A nyálkahártya, az ajkak és a nyelv duzzanata is előfordulhat. Súlyos esetekben ez légszomjat okoz.
 • Egyéb tünetek közé tartozik a fenyőmag evés utáni bőrkiütés vagy bőrpír. Az allergia hányingert, hasmenést és hányást is okozhat.
 • Nagyon súlyos és ritka esetekben a fenyőmag-allergia allergiás sokkhoz vezethet.
 • Ha a fenyőmag fogyasztása után tüneteket tapasztal, orvoshoz kell fordulnia a kezelés érdekében.
 • Egyértelművé teszi orvosa számára amennyiben allergiatesztet végez el.

Allergia a fenyőmagra: mit tehet

Az allergia legfontosabb lépése az allergén elkerülése. Ezért kerülje a fenyőmagot tartalmazó ételeket, termékeket. Ha bizonytalan egy termékkel kapcsolatban, elolvashatja az összetevők listáját, amennyiben még így is kétségei támadnak, akkor azt a terméket ne vásárolja meg.

 • A fenyőmagot viszonylag könnyű elkerülni a többi dióhoz képest . Kerülje a fenyőmagot vagy fenyőmagolajat tartalmazó ételeket. A fenyőmagot egészben vagy őrölve használják.
 • Például a fenyőmag sült salátákban , pestoban , tésztaételekben vagy arab-keleti rizsételekben fordulhat elő. A magvak azonban egyre népszerűbbek, és néha desszertekben, snackekben, előételekben és müzlikben is megtalálhatók.
 • A fenyőmag-allergia akut reakcióiban általában az antiallergiás gyógyszerek kenőcsök vagy tabletták formájában segítenek . Ezek nem gyógyítják az allergiát, de viszonylag gyorsan enyhítik a tüneteket. Beszélje meg ezt kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni.
 • Sok allergia esetén a deszenzitizáció sikeres . Ez enyhítheti az allergiás tüneteket. Tisztáznia kell orvosával vagy allergológusával, hogy ez lehetséges-e az Ön allergiás reakciójával szemben.