Azok, akik bizonyos allergiás reakciókban szenvednek, rovarevéskor is reagálhatnak. Kinek kell különösen óvatosnak lennie, és milyen tünetek jelentkezhetnek.

Egy új uniós szabályozás engedélyezi a rovarok bejutását az élelmiszerekben – a házi tücsök és a penészbogár fagyasztott, pasztaszerű, szárított és porított formában is adható az élelmiszerekhez. Hosszú azoknak a termékeknek a listája, amelyek a jövőben rovarokat tartalmazhatnak. Köztük: csokoládé, pizza, tészta, zsemle, valamint hús és húspótló – ez hatással van a fogyasztókra . De különösen az allergiások számára ez nem olyan biztonságos. Mert aki allergiás a háziporra vagy a kagylókra, az úgynevezett „keresztallergiával” is reagálhat a rovarokra.

Németországban azonban nem csak most lehet rovarokat találni az élelmiszerekben. Egyes népszerű termékek már tartalmazhatnak rovarokat – például festékként – írja az echo24.de .

Allergiás reakciók az élelmiszerben lévő rovarokra – lehetséges tünetek

“A kagylók és rákfélék, a házi poratkák és puhatestűek allergiája esetén az ehető rovarok fogyasztása allergiás reakciót válthat ki” – írja a baden-württembergi fogyasztói tanácsadó központ. Az ok: A rovarok különféle fehérjéket tartalmaznak, amelyek fogyasztásukkor allergiás reakciókat válthatnak ki. Hasonló fehérjéket a háziporatkák vagy rákfélék is tartalmaznak, mint például a garnélarák, ahogy az echo24.de beszámol . Aki allergiás a háziporatkákra vagy rákfélékre, annak rovarevés után is jelentkezhetnek allergiás tünetei. Ezt keresztreakciónak hívják.

“Aki allergiás kagylókra és rákfélékre, puhatestűekre vagy házi poratkákra, legyen óvatos, amikor ehető rovarokat eszik” – magyarázza Sabine Holzäpfel, a baden-württembergi fogyasztói tanácsadó központ élelmiszer-szakértője. Valószínűleg a takarmány miatt is gondot okozhatnak a rovarok az élelmiszerekben – a fogyasztói tanácsadó központ szerint, aki reagál a szójára vagy a búzára, az sem tűri a mászkáló állatokat.

A következő tünetek jelentkezhetnek, ha allergiás a rovarokra:

  • kiütés és viszketés
  • duzzanat a száj területén
  • Duzzanat a szemekben és bőrpír
  • légszomj és köhögés
  • hányinger és hasi fájdalom

Az élelmiszerekben található rovarok veszélyt jelentenek az allergiásokra – a gyártóknak minden összetevőt fel kell sorolniuk

Természetesen nem szabad titokban rovarokat hozzáadni a termékekhez: Ha rovarokat használnak az élelmiszerekben, akkor ezt fel kell tüntetni az összetevők listájában. „Nem tudunk arról, hogy valamilyen módon belekeveredett” – mondja Armin Valet élelmiszer-kémikus, a „Német Sajtóügynökség” (dpa) hamburgi fogyasztói központjától.

Az EU Bizottsága is egyértelművé teszi: „Mindenki maga döntheti el, hogy vásárol-e rovarokból vagy rovarokkal készült élelmiszert vagy sem.” A szabályozás szerint az összetevők listáján az alábbi információk közül legalább egyet kell tartalmaznia:

  • Acheta domesticus (házi tücsök, házi tücsök), fagyasztva
  • Acheta domesticus (házi tücsök, Heimchen), szárítva/porozva
  • Az Alphitobius diaperinus (gabonapenészbogár) fagyasztott lárvái/lárváiból készült paszta
  • vagy az Alphitobius diaperinus (gabonapenészbogár) lárváiból származó szárított lárvák/por

Az allergén címkéjén fel kell tüntetni a rovarokat az élelmiszerekben

Az allergiára vonatkozó információkat is fel kell tüntetni az összetevők listájának közvetlen közelében. Az EU szabályozása előírja a figyelmeztetést, hogy például a házi tücskök “allergiás reakciókat válthatnak ki azoknál a fogyasztóknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre vagy puhatestűekre és ezek termékeire, valamint a háziporatkára”.

Valet fogyasztóvédő ezzel szemben egyértelműbb címkézést kér a csomagoláson „és mindenki számára könnyen érthető módon, például „keksz rovarokkal” vagy „tészta rovarokkal”.