Egy vezető allergia-szakértő szerint 2060-ra az Egyesült Királyság lakosságának több mint 70%-a lehet ételallergiás. Mi az oka ennek a növekedésnek?

A biodiverzitás csökkenése, a környezetszennyezés, a táplálkozás és az urbanizáció miatt kialakuló globális allergiajárvány lehet a felelős azért, hogy 2060-ra az Egyesült Királyságban élők több mint 70%-a ételallergiában szenvedhet – figyelmeztet egy vezető allergiaszakértő.

Sir Stephen Holgate, a Southamptoni Egyetem Orvosi Kutatási Tanácsának Immunfarmakológiai Klinikai professzora sürgős globális klinikai vizsgálati program kidolgozását szorgalmazza, amelynek középpontjában a csecsemők immunitásának fejlesztése áll az allergiás esetek globális robbanásának környezeti okainak kezelése érdekében.

Az Egyesült Királyságban minden harmadik ember allergiás, az étel- és gyógyszerallergiától az asztmáig és az ekcémáig terjedő érzékenysége. A British Medical Journal legújabb kutatása szerint az Egyesült Királyságban 2-3 millió ember él ételallergiával, és a jelenlegi tendenciák szerint 2060-ra az Egyesült Királyság lakosságának 70%-a lehet allergiás.

A Holgate a Covid oltási programból tanultaknak megfelelő immunválasz kiképzésével szeretne véget vetni a „populációnkban tapasztalható allergia megállíthatatlan növekedésének”.

“A megelőzés legjobban az anyaméhben és az élet korai szakaszában érhető el, mert a fejlődő gyermek nagyon fogékony arra, hogy immunválaszát alakítsák” – mondja. „Most nagy, globális klinikai vizsgálatokra van szükségünk annak megállapítására, hogy a tüdő és a bél mikrobiómának korai életszakaszban történő megváltoztatása a képzett immunitás révén védelmet nyújt-e az allergia kialakulásával szemben.

A biodiverzitás csökkenése allergiát vált ki

A British Society for Allergy and Clinical Immunology (BSACI) Globális Allergia Szimpóziumán felszólaló Holgate az allergiák növekedésének megfékezésére és visszafordítására irányuló tömeges programok kidolgozására mutatott rá. Az állattartó telepekről származó porban vagy a minimálisan feldolgozott tehéntejben talált bakteriális kivonatok felhasználhatók a kezelésre.

Megvitatta a Natasha Allergiakutató Alapítvány által 2022 szeptemberében szervezett úttörő workshop eredményeit is. A globális tanulmányok azt mutatják, hogy az allergia növekedése a biológiai sokféleség csökkenésének köszönhető, miközben Holgate szerint “az állatállomány és a vidéki környezet egyéb vonatkozásai egyértelműen védelmet nyújtanak az allergia kialakulásával szemben”.

Idézett egy amerikai tanulmányt, amely két közös felmenőkkel rendelkező, de eltérő életstílusú bevándorló közösséget hasonlított össze: az amisheket, akik megtartották a hagyományos családi gazdálkodást egyéni gazdaságokban, és kézzel dolgoztak a szarvasmarha-karámokban, és a hutteriteket, akik átvették az amerikai közösségi gazdálkodási stílust, amely mechanikusan csinált és gyakorolt . mezőgazdasági.

“Ha megnézzük az asztma és az allergiák elterjedtségét, nagy különbséget látunk. Az amishok nagyon védettek, a hutterek nem” – mondja Holgate. “Hasonló eredményekről számoltak be a világ minden tájáról, ahol a közösségek eltérő, hagyományosabb életmódot választottak.”

A mezőgazdasági környezet, ahol az emberek szorosan érintkeznek az állatokkal, és ki vannak téve a környezeti mikrobáknak, védelmet nyújthat az allergiás betegségek korai kialakulásával szemben. Ezzel szemben az alacsonyabb fajdiverzitás a felelős a védekező immunválasz gyengítéséért.

Nincs vesztegetni való idő

“Egyértelmű, hogy a biológiai sokféleség és a környezet csökkenése a legfontosabb tényezők az allergiás betegek számának hatalmas növekedése mögött” – mondta Nadim Ednan-Laperouse OBE, a Natasha Allergy Research Foundation társalapítója . “Nincs vesztegetni való idő az allergia- és környezeti válság kezelésében. Létfontosságú, hogy ezen a területen az új mérföldkőnek számító tanulmányokat teljes mértékben finanszírozzák.

Fiona Rayner, a BSACI ügyvezető igazgatója elmondta: “Az allergiát kiváltó környezeti tényezők és a hatékony beavatkozások megértése nagy áttörést jelent . Ezért világszerte arra szólítjuk kollégáinkat, hogy végezzenek klinikai vizsgálatokat az allergiák védelme és továbbfejlődésének megelőzése érdekében.”